Jak zasadit mango

Chutné a zralé mango

4.2
(202)

Mango je plodem rostliny mangovníku. Pravděpodobně pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Může se mu ale dařit i u nás? Jak si vypěstovat mango?

Mangovník ve volné přírodě

Mangovník pochází z tropických oblastí Asi a Oceánie. Botanikové si však nejsou přesným místem výskytu této rostliny úplně jisti.

Mezi nejrozšířenější druhý se řadí mangovník indický. Zároveň jde o jeden z nejstarších pěstovaných ovocných stromů. První zmínky o mangu se nacházejí v hinduistické literatuře, a to z doby před více než 4000 lety.

Jedná se o stálezelený strom, který ve své domovině dorůstá výšky až 40 metrů. Dožít se může až 350 let. Strom kvete drobnými kvítky do průměru asi 6 mm. Jeho lahodné plody se dnes vyvážejí do celého světa. Lidové léčitelství využívá také právě zmiňované květy. Ty se suší a mohou se využít například při problémech s močovým měchýřem.

Tip: Věděli jste, že mangovník indický je považován v buddhismu za posvátný strom a je spojený s láskou a plodností?

Jak vypěstovat mango z pecky

Mangovník sice není úplně tradiční pokojovou rostlinou, v tuzemských bytech se mu nicméně může poměrně dobře dařit.

Zelenou rostlinu si můžete sami vypěstovat z pecky manga, které si koupíte v obchodě. Toto exotické ovoce už v současných supermarketech nepatří k nikterak výjimečným. Až sladký plod zkonzumujete, pecku tedy rozhodně nevyhazujte.

Zbavte ji důkladně zbytků dužiny, které jste nedojedli, a omyjte ji pod tekoucí vodou. Poté ji vložte do misky s vlažnou vodou. Tady mango nechte asi dvě hodiny. V mezičase nabobtná. Poté pecku rozřízněte, abyste se dostali k jádru. V této fázi buďte zvláště opatrní, poškozené jádro vám rozhodně klíčit nebude.

Až se vám podaří semeno vyndat z dřevnatého obalu, můžete jej připravit ke klíčení. Vyndavání semena z obalu není úplně nezbytné a můžete jej zasadit i s ním. Obal je však poměrně tvrdý, budoucímu klíčku tedy svým zásahem významně ulehčíte cestu na povrch.

Jak na úspěšné klíčení manga

Pro naklíčení semena je díky svému optimálnímu pH primárně doporučován kokosový substrát, přestože některé zdroje doporučují taktéž hlínu. Substrát však velmi dobře eliminuje riziko vzniku plísňových i jiných chorob. V zemině hrozí rostlině, že by mohla zajít.

Budoucí rostlince je potřeba zajistit stálou teplotu. Měla by být vyšší, asi okolo 25 až 30 °C. Rovněž musíme dodržet podmínku vlhkosti. Substrát ale nesmí být mokrý příliš, jinak hrozí hniloba. Obrňte se trpělivostí, mangu může trvat 1 až 3 měsíce než vyklíčí.

Nedávejte semeno manga příliš hluboko, optimální hloubka činí asi 3 cm. Bude totiž potřebovat poměrně dost prostoru pro svůj kořenový bal. Zároveň si tak vyberte i dostatečně hluboký květináč, ať má malý mangovník dostatek prostoru.

Proč jádro nevyklíčilo?

Možná jste dbali rady z předchozího bodu, ale vyklíčení nové rostlinky jste se i tak nedočkali. Jak to?Příčina tkví pravděpodobně v zimě, a to nikoli v té, která by panovala u vás doma.

Důvodem je nejspíše už to, že mango v obchodě bylo skladováno při nízké teplotě v chladícím boxu. Přicestovat totiž ze své domoviny muselo ještě za ne zcela zralého stavu. Pak vám nezbude nic jiného než si koupit jiné ovoce a svůj pokus zopakovat. Vlastnoruční klíčení manga je sice komplikovanější, ale nikoli nereálné.

Napříště tedy už v obchodě sledujte, jestli je plod zralý. Vodítkem by vám neměla být ani tak barva jako spíše vůně. U správně zralého manga je charakteristicky výrazně ovocná. Barva o zralosti manga tolik nevypovídá, může znamenat pouze to, že byl plod vystaven slunci.

Tip: Mango je velmi zdravé, neboť obsahuje vitamíny A, C, E, vlákninu, draslík a betakaroten.

Jak se o mangovník starat

Pokud už se vám podařilo semeno přimět ke klíčení, dbejte na to, že mangovník je teplomilný. Zejména mladé rostliny pro svůj zdárný růst potřebují nejméně 18 °C. Vzrostlé mangovníky během letního období ocení teplotu 24 až 27 °C, zatímco v zimě nejméně 17 °C. Pro své teplotní nároky je ideální rostlinou na pěstování ve skleníku. Rovněž vyžaduje celoročně světlo. Neměl by však být vystaven přímému slunci.

Během prvních 6 měsíců života mangovník nevyžaduje hnojení. Později mu můžete dopřát běžné tekuté hnojivo pro pokojové rostliny. To aplikujte v období od února do září ve frekvenci zhruba ob 14 dnů.

Mangovník je také velmi citlivý na zálivku. Nejvyšší čas na zalití je v okamžiku, kdy je substrát suchý. Měli bychom si tak dát pozor, abychom mangovník nepřelívali.

Při výšce asi 60 cm je také vhodné mangovník zaštípnout. Pomůžeme mu tím k rozvětvení.

Kdy a jak rostlinu přesadit

Čas na přesazení nastává vždy po roce až dvou. Namíchejte si substrát ze zahradní půdy, rašeliny a kompostu. Rašelinu je také možné nahradit kokosovým substrátem. Správný poměr je vždy jeden díl od každého.

Rovněž rostlině dopřejte nový květináč. V průměru by měl být oproti původní nádobě o 2 až 4 cm větší.

Plody manga

Bude mangovník plodit?

Přimět mangovník k tomu, aby v tuzemských podmínkách plodil, je poměrně náročné. Teprve za 6 až 8 let se můžete dočkat prvních květů.

Ty je následně nutné opylovat, což vyžaduje vaše úsilí. Pyl se dá přenést za pomocí štětečku. Dbát musíte na to, abyste jej skutečně pečlivě roznesli na veškeré květy. Ve volné přírodě mangovníky opylují ovocní netopýři, vosy, motýli, divoké včely nebo můry a brouci. Za 4 až 5 měsíců po odkvětu pak dozrávají plody.

V Čechách je ale situaci o poznání složitější. Pečlivou práci může rostlina nakonec odměnit pouhým jediným plodem. Zkušení pěstitelé se však shodují, že i to je v tuzemských poměrech úspěch. Ve středoevropských podmínkách je tak mangovník primárně okrasnou zelenou rostlinou.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasujících 202

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak pěstovat zázvor
Jak pěstovat zázvor

Zázvor je tropická rostlina s nezaměnitelnou chutí a pronikavou vůní, která se v kuchyni používá pro přípravu různých jídel a >>>

Jak pěstovat ředkvičky
Jak pěstovat ředkvičky

Výsadba této zeleniny se provádí dříve než jiná zelenina, kvůli schopnosti rostliny snadno tolerovat chlad a mraz. Osivo ředkvičky na otevřeném >>>

10 Comments
  • Dekuji za clanek. Vyslo mi mango z indicke poustni oblasti Rajasthanu, kde je nekdy I -5. Myslite, ze bych Mohla rostlinky otuzovat par let a pozdeji Je dat na chranene misto do zeme? Jsem na Jizni Morave a zimy tady jsou Opravdu mirne, sice Ted uz Je to pocasi trochu nepredvidatelne. Diky za uvahu.

  • Tohle se strašně špatně posuzuje, jelikož někdy může přijít silnější mrazík a rostlinku to položí. Zde bych se držel informace, že starší mangovník toho vydrží docela dost a třeba i 2°C pro něj nejsou problém, ale květy mangovníku a malé ploty nemusí vydržet pokles teploty pod 18°C.

    Co vím, tak teploty Rádžastánu se i v lednu pohybují 16°C – 23°C, průměrně tedy okolo 20°C. Nejsem si tedy úplně jist, jestli mango venku přežije naše české zimy, pravděpodobně nikoli.

  • Musí být k zasazení semínka použit vyloženě Kokosový substrát, nebo mohu použít i nějakou jinou variantu, popřípadě jakou ?
    Předem děkuji za odpověd.

  • Může být i hlína jak se píše v článku, ale kokosový substrát má tu výhodu, že eliminuje riziko vzniku plísňových i jiných chorob. V hlíně hrozí rostlině, že by mohla zajít. Další výhoda kokosového substrátu je, že neobsahuje vápník, který vyloženě mangovník nesnáší.

  • Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak se zaštipuje mangovník? Ten můj už má cca 50 cm a je to jen tyčka a nahoře korunka s 5 listy….
    A také jaké výšky může mangovník dosáhnout v našich podmínkách?
    Můžu zaštipovat i rostlinky avokáda? A při jaké výšce?
    Předem moc děkuju za pomoc. D

  • Dobrý den,
    co se týče výšky mangovníku u nás v ČR, tak standardně se dá dostat cca do výšky 6 metrů.
    V aktuální fázi vašeho mangovníku bych ho neštípal.

  • Dobrý den, mám mangovník z pecky, má cca 4 měsíce a je vysoký 35 cm. Momentálně má 4 patra listů. Řeším s ním aktuálně dva problémy. První je ten, že bez zaštípnutí nechce mangovník růst. Daří se mu dobře, má krásné zdravé listy, ale vždy, když naroste jedno patro listů, udělá se nahoře špička, která vypadá, že bude růst další patro, ale po několika dnech špička ‚zaschne‘ a nikam dál neroste. Vždy počkám, až patro listů dozraje a pak zaschlou špičku uštípnu – v té chvíli opět špička vyrazí a naroste další patro. Je tento stav normální? Proč špička s novými listy vždy uschne? Mangovník je na západním okně, v kokosovém substrátu, snažím se, aby nikdy nevyschnul, ale zároveň aby nebyl přemokřený.
    Další problém jsem si všimla před cca 14 dny. Na listech se z obou stran dělají ‚kapičky‘ lepkavé vody. Ze spodní strany jsou kapičky po celé ploše listu, na horní straně pouze uprostřed, kolem středové žilnatiny. Žádný hmyz jsem kolem nenašla, listy jsou jinak krásné, zelené, bez poškození. Je produkce této tekutiny normální nebo mangovníku něco chybí?
    Předem vám mockrát děkuji za rady.

  • Dobrý večer Kláro,
    podle vašeho popisu usuzuji, že by se mohlo jednat o puklice, které se vyskytují především v substrátu. Je častým problém pokojových rostlin. Doporučuji rostlinu vyjmout z hlíny, dobře ji celou od této hlíny očistit a to včetně kořenů a pak ji celou i s kořeny omýt ve vaně s roztokem jaru nebo mýdla. Nezapomeňte sprchou rostlinu důkladně znovu očistit od mýdlové vody. Původní hlínu okamžitě vyhoďte a květináč důkladně omyjte, případně vyhoďte. Jsou nakažlivé také pro další pokojové rostliny.

  • Udělal jsem pokus, měl jsem 3 krásné velké pecky manga, jádra jsem opatrně vyjmul podle návodu. Pecky jsem dal do kelímku od jogurtu. Jednu pecku jsem dal pouze do kávové sedliny, druhou obalil do několika šlupek od banánů a třetí klasicky do kvalitní hlíny. V kávové sedlině krásně vyrašila za měsíc, v banánech za 6 týdnů a v hlíně po 3 měsících stále nic.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *