Jak pěstovat zázvor

Vypěstujte si doma vlastní zázvor

Zázvor je tropická rostlina s nezaměnitelnou chutí a pronikavou vůní, která se v kuchyni používá pro přípravu různých jídel a nápojů jako je například slavný zázvorový čaj. Z této bylinky se využívá zejména kořen, který má protizánětlivé a antibiotické účinky a zároveň uklidňuje žaludek. Zázvor je teplomilná rostlina, která nesnese mráz, ale v našich klimatických podmínkách ho můžeme pěstovat v květináči jako trvalku a sbírat čerstvé kořeny zázvoru po celý rok. 

Zázvoru se přezdívá kořen štěstí a věčného mládí

1. Zakoupení zázvoru

Na sázení si můžete zázvor koupit v zahradních centrech nebo u prodejců se semeny a sazenicemi. Je však důležité abyste si vybrali jedlý zázvor (nejznámější a nejpoužívanější je Zingiber officinale – zázvor lékařský). Alternativou je i zázvor zakoupen z běžného obchodu, ale takový zázvor obvykle obsahuje chemické inhibitory, které zpomalují klíčení a růst zázvoru což způsobuje menší pravděpodobnost přijetí rostliny a mnohem pomalejší růst.  Zázvor můžete sázet kdykoliv, ale jaro (březen / duben) je na to nejvhodnější. 

2. Výběr zázvoru

Na výsadbu si vyberte zdravé, šťavnaté a světlé kořeny zázvoru. Ideální jsou větší, hladké kořeny s viditelnými poupaty. Před sázením namočte zázvor na pár hodin (např. na noc) do teplé vody. Kořen zázvoru můžete také rozdělit na menší části (min. 3 cm) s pukem a zasadit jich zvlášť, ale v takovém případě nechte rozdělené části zázvoru pár dní na suchém místě, aby řezné rány mohly zahojit a až následně můžete zázvor sázet.  

3. Sázení zázvoru

Připravte si větší (hloubka i šířka 30 cm a více). Květináč naplňte výživným a zároveň maximálně propustným substrátem. Ideální je směs 30 % písku a 70 % kompostu – pokud nemáte těžkou jílovitou půdu v ​​zahradě, můžete ji použít do směsi namísto písku.

Zázvor sázíme do substrátu (puk směrem nahoru, ale není to nutnost) a následně ho zahrneme vrstvou (2 až 5 cm) substrátu. Pokud do květináče sázíme několik kořenů zázvoru, necháme mezi nimi rozestupy minimálně 20 cm. Následně rostlinu zalijeme a zázvor umístíme na teplé místo (20–25 ° C) s dostatkem nepřímého světla.  Zázvor by měl po výsadbě vzklíčit do 2–4 týdnů.

4. Péče o zázvor

Zázvoru vyhovují pokojové teploty (20–25 °) a nepřímé světlo. Během léta můžeme zázvor přemístit do exteriéru na místo, kde je během poledních hodin stín, ale při poklesu dlouhodobých teplot pod 10 ° C nebo při hrozbě nočních mrazů, musíme zázvor přemístit opět do interiéru.

Zázvor je žíznivá rostlina – poléváme ji podle potřeby tak aby byla půda vlhká a ne promočená, protože by to mohlo způsobit hnilobu kořenů. Zálivka během chladných měsíců by se měla snížit na minimum. 

5. Sběr zázvoru

Při pěstování zázvoru potřebujete trpělivost, protože růst a vyzrávání kořenů zázvoru trvá 8 až 10 měsíců. Samotné kořeny vyrostou za zhruba 4 měsíce, ale takový mladý zázvor ještě nemá dostatečně výraznou chuť a vůni (pokud však preferujete mladý zázvor, klidně jej můžete konzumovat).

Úrodu zázvoru můžeme začít sklízet, jakmile se listy začnou zbarvovat do žluta. Zázvor můžeme sklízet i postupně podle potřeby – vždy se odhrne jen část kořene (před sklizní necháme půdu trochu proschnout), který se odřízne a zbytek můžeme opět zahrnout substrátem a nechat na později, případně z něj další sezónu vyroste nová rostlina. Takto si můžete zajistit neustálí přísun čerstvého zázvoru po celou sezónu a zároveň pěstovat zázvor jako pokojovou rostlinu.

Byl tento článek užitečný?

Související články
0 komentářů

Zatím nejsou k dispozici žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.