Jak pěstovat bylinky

Pěstování bylinek

4.1
(28)

Mít bylinky vypěstované vlastním úsilím je k nezaplacení. Nic nenahradí ten pocit, když si brambory k obědu posypete čerstvou petrželkou, pažitkou nebo si uděláte pravý, domácí mátový čaj. Obsahují spoustu léčivých látek, máte jistotu, že jsou bio a daří se jim téměř za všech podmínek. Poradíme, jak na to.

Kam s nimi?

Při výběru bylinek, které chcete pěstovat, se zaměřte na to, v jakém prostředí žijí přirozeně v přírodě a podle toho jim vyberte stanoviště. Většina bylinek, které se používají v kuchyni, pochází ze slunného středomoří a čím více sluníčka jim dopřejete, tím spokojenější budou. Některé jsou ale citlivé na přemokření, je tedy důležité při pěstování v květináči dávat pozor na přelití. Zásadní je, jestli máte prostor pěstovat bylinky venku na záhonku, doma za oknem nebo pouze na balkoně.

Substrát i s živinami

Pokud máte semínka připravená k vysetí, je vždy rozhodně lepší použít výsadbový substrát, ve kterém semínka dobře naklíčí. Jakmile rostlinky začnou růst, můžete je přesadit do větších nádob nebo na záhon, pro začátek ale nepřihnojujte, a to ani kompostem. Mladé byliny může kompost, stejně jako organická hnojiva, na kořenech agresivně popálit a zahubit. Nádoby pro pěstování bylin proto vybírejte podle toho, jak velká rostlina má být v dospělosti.

Kam až sahají kořeny?

Většinou platí, že kolik je rostliny nad zemí, téměř tak velké kořeny má i pod zemí. Pozor na to například u heřmánku, který dorůstá až do jednoho metru, aby mohl začít kvést a pokud nemáte záhon, budete potřebovat opravdu velký květináč. Stejně tak máta tvoří bohatý kořenový systém a rozmnožuje se oddenky, a přestože nepotřebuje příliš hluboký květináč, při vysazení na záhon se jí pak už jen obtížně zbavíte, protože podzemní oddenky se táhnou až do hloubky téměř jednoho metru. A i když si budete myslet, že jste se přerostlé máty zbavili, vždycky se odněkud objeví nový výhonek.

S hnojivy opatrně

Každá rostlina potřebuje živiny k růstu, tak jako my lidé potřebujeme jíst. U bylinek, které pěstujete, obzvláště u těch, které pěstujete pro sběr kořene, dejte pozor na výběr hnojiv, jimiž přihnojujete. Chemická hnojiva v čaji pít asi nechcete. Přihnojujte vzrostlé rostliny raději pouze kompostem, bio hnojivy nebo domácími hnojivy. Skvělé výživné vlastnosti má tzv. žížalí čaj, který se získává z vermikompostérů, obývaných žížalami. Ty při rozkládání bio odpadu produkují velmi výživné šťávy, kterými bylinky obzvláště potěšíte.

TIP: Na růst bylinek a velké listy pomáhá také usušit použitou kávovou sedlinu a přimíchat ji do zeminy k bylinkám. Bio hnojivo si můžete vyrobit také kvašením čerstvého droždí v uzavřené láhvi s vodou.

Jaké jsou nejčastější bylinky, vhodné pro vás?

Máta peprná

Máta

Existuje několik desítek poddruhů této poměrně rozšířené bylinky. Jde o vytrvalou rostlinu, která se dobře rozrůstá a zůstává na stanovišti několik let. Nejčastěji se pěstuje máta peprná, máta vonná nebo máta obecná. Někdy ji můžete najít také volně v přírodě. Máta se rozmnožuje především podzemními oddenky, které sahají opravdu hluboko. Není nijak náročná – stačí jí minimum vláhy a potřebuje hlavně sluníčko. Využívají se její listy, které mají protizánětlivé účinky, tiší problémy trávicího traktu a obsahují hodně vitamínu C. Je skvělá na sušení do čaje i čerstvá do letních drinků nebo jako přísada do salátů.

Meduňka

Je velmi podobná mátě a můžete si ji s ní snadno splést. Stačí ale promnout mezi prsty lístek a okamžitě poznáte podle vůně, zda jde o mátu nebo meduňku. I ona má hluboko sahající kořeny a uvítá dostatek sluníčka. Čím více paprsků, tím voňavější listy vám vyrostou. Také není nijak náročná na péči. Nejčastěji se využívají její listy při obtížích s trávením, s nespavostí, snižují krevní tlak, pomáhají při bolestech hlavy.

Bazalka

Patří mezi silně aromatické byliny. Původem pochází právě ze středomoří, takže uvítá hodně sluníčka a málo vody. Protože nesnáší mráz a potřebuje alespoň 5h slunce denně, pěstuje se v našich podmínkách jako jednoletá rostlina. V kuchyni se využívá list bazalky na dochucení salátů nebo pomazánek. Je známá především pro blahodárné účinky na trávicí systém, působí protizánětlivě a trochu antibioticky. Je skvělá při migrénách, únavě i při nachlazení.

Levandule

Levandule lékařská patří mezi stále oblíbenější bylinky. Je nenáročná, potřebuje spíše co nejméně vody a co nejvíce sluníčka. Svou pronikavou vůní dokáže od záhonu a ostatních kytiček udržet mšice v bezpečné vzdálenosti. Levandule má široké využití – je nádherná okrasná rostlina, používá se v kuchyni jako koření, v kosmetice, aromaterapii a také jako bylina s antiseptickými a protizánětlivými účinky.

TIP: Pokud si chcete koupit již vzrostlou levanduli, vyhněte se obloukem velkoobchodním řetězcům. Levandule, které jsou tam dostupné jsou příliš rychle vypěstované a téměř vždy do měsíce uhynou. Pokud chcete trvalý levandulový porost, vyberte si zahradnictví, kde pěstují v menším množství a s láskou.

Ašvaganda

Na popularitě získává také zatím málo známá ašvaganda, neboli indický ženšen. Působí jako nebývalé afrodiziakum a podpora plodnosti a to jak u mužů, tak i u žen, pomáhá usnout, zlepšuje paměť, snižuje krevní tlak. V našich podmínkách ji lze pěstovat pouze doma, jde o asi 1,5 m vysokou rostlinu s červenými plody a velkými listy. Využívá se z ní především sušený a drcený kořen.

Kotvičník

Tuto drobnou bylinku byste rozhodně neměli přehlédnout. Přezdívá se jí také rostlinná viagra. Pomáhá doplnit testosteron mužům a estrogen ženám. Kotvičník také zmírňuje deprese, detoxikuje, léčí ledviny. A můžete jej snadno pěstovat i doma – na jaře stačí semínka zasadit do truhlíků. Nemá rád přemokřené půdy, proto pozor na přelití! Využívá se celá rostlina (kromě kořene) na čaj.

Měsíček lékařský

Většinou se využívá jako okrasná rostlina na zahrádky a skalky, ale skvěle se mu daří také v truhlících a má úžasné léčivé schopnosti. Pomáhá na problémy s játry a žlučníkem, tiší bolesti při menstruačních obtížích, je protizánětlivý a zlepšuje krevní oběh. Vysévat byste jej měli do půdy na slunném stanovišti, ne moc přemokřené, do vzdálenosti alespoň 30 x 30 cm. Sklízí a suší se především květy.

Třezalka tečkovaná

Hojně roste také volně v přírodě. V bylinkářství se využívá proti nespavosti, úzkostem, depresím, uklidňuje žaludek a trávení, působí antibioticky a uvolňuje křeče. Pěstovat ji můžete ideálně na záhonu, kam se vysévá vždy na podzim. Na jaře pak vyroste až do výšky téměř jednoho metru. Vyhledává polostín v závětří a jinak je nenáročnou rostlinou. Z květů třezalky si pak můžete vyrobit kapky na uklidnění nervů nebo léčivý čaj.

TIP: Třezalka také pomáhá s abstinenčními příznaky, pokud se rozhodnete abstinovat nebo přestat kouřit.

Náročnější bylinky

Některé bylinky jsou na domácí pěstování náročnější a choulostivější. Patří mezi ně například guarana, která se řadí mezi dřevité liány. Roste v Amazonii a dorůstá až 12 metrů. Její červené plody obsahují kofein, minerály a vitamíny, které pomáhají pro lepší paměť a při hubnutí. Relativně snadnou rostlinou na pěstování je kustovnice čínská neboli goji, která uvítá sušší stanoviště a hodně slunce, ale jakmile je půda těžší a méně bohatá na živiny, neplodí. I tak se při pěstování tohoto až třímetrového keře obrňte trpělivostí – plodí až od třetího roku života.

Jak bylinky správně nasušit?

Když už jste konečně úspěšně sklidili úrodu, co teď? Nejideálnější je bylinky nasušit. Za tímto účelem je dobré sbírat rostliny odpoledne, za pěkného počasí, kdy už opadla rosa a byliny nejsou tolik vlhké. A okamžitě po sběru začněte sušit. Zásadní je nasušit je v co nejkratším čase a důkladně. Zvolit k tomu můžete buď troubu, sušičku nebo bedýnky se savým papírem.

Domácí sušárna

Nedoporučuje se používat tiskoviny, protože inkoust by mohl přecházet do rostlin a pak jej budete pít. Na síta sušičky nebo do bedýnek rozložte bylinky do co nejtenčí vrstvy, aby se nezapařovaly a co nejlépe se vysušily. V sušičce by vám to mělo trvat zhruba 14 h na 40 °C, aby se vyšším teplem neznehodnotily důležité vitamíny a léčivé vlastnosti. V bedýnkách pak počítejte na sušení i týden a více, vybírejte dobře větranou místnost, kde není vlhko, jako třeba obývák. Pokud máte dobře větranou půdu, můžete také rostliny svázat do snopků a pověsit je pod střechu, kde bývá nejvíce teplo.

Zkuste troubu

Bylinky rozložte na pečící papír a vyhřejte troubu na 30°C. Doporučuje se rostliny během sušení otáčet a sušit tak dlouho, dokud nejsou křehké a nerozpadají se, což může trvat i několik hodin. Někdy je vhodné nechat dvířka trouby mírně pootevřená, aby mohla vlhkost cirkulovat pryč.

TIP: Bylinky rozhodně nesušte na přímém slunci, ztratí tak barvu a potřebné vitamíny.

Jak správně uskladnit?

Po nasušení uskladněte bylinky do nádob, které jdou neprodyšně uzavřít. Často se jinak objeví plíseň nebo parazité. Ideální jsou sklenice se šroubovacím víkem. Bylinky do nich můžete uskladnit jen tak nebo nadrtit a nasekat na drobnější kousky, ideální do čaje. I přes maximální důslednost bylinky pravidelně kontrolujte, jakmile jedna proschla hůře, nakazí plísní rychle celou nádobku.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.1 / 5. Počet hlasujících 28

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak pěstovat zázvor
Jak pěstovat zázvor

Zázvor je tropická rostlina s nezaměnitelnou chutí a pronikavou vůní, která se v kuchyni používá pro přípravu různých jídel a >>>

Jak pěstovat ředkvičky
Jak pěstovat ředkvičky

Výsadba této zeleniny se provádí dříve než jiná zelenina, kvůli schopnosti rostliny snadno tolerovat chlad a mraz. Osivo ředkvičky na otevřeném >>>

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *