Jak na žlučníkovou dietu
Žlučníkovou dietu dnes nedrží pouze ti, kteří prodělali onemocnění nebo dokonce operaci žlučníku, ale spousta osob, které chtějí těmto nepříjemnostem do budoucna předcházet. Co je ve žlučníkové dietě povoleno a čemu byste se naopak měli zcela vyhnout? To bude součástí dnešního článku.
TIP: Žlučníková dieta může být účinnou prevencí před žlučovou kolikou.
Protože žlučník a jeho funkce v těle člověka úzce souvisí s játry, někdy je též žlučníková dieta zaměňována za dietu jaterní, které se hodně podobá. Povinně by ji měli dodržovat lidé, kteří se s onemocněním žlučníku potýkají, ale také osoby, které jsou po operaci žlučníku. Je úplně jedno, zda šlo o klasickou operaci nebo o laparoskopickou operaci žlučníku. Dietou nic nezkazíte. Ba právě naopak!
Obsah:
Žlučníková kolika: Co to je a jak ji rozpoznat?
Kolika je intenzivní bolest a je charakteristická právě vysokou intenzitou a rychlým nástupem. Je způsobená křečovitými kontrakcemi hladké svaloviny, jež se tímto způsobem snaží uvolnit překážku v daném místě (u žlučníkové koliky nejčastěji žlučníkový kámen).
Žlučníkovou koliku obvykle doprovází silná bolest v pravém podžebří, ale i nadbřišku. Tato úporná bolest se může šířit po žeberním oblouku do zad a vystřelovat i do pravé ruky. Postiženému jedinci není dobře, potí se, cítí se malátný, bez energie a elánu. Prvotní příznaky (únavy, teploty) mohou mylně svádět k chřipce nebo nachlazení.
Jak zmírnit bolest?
Výše zmíněná bolest je ovšem jasným příznakem toho, že s horkým čajem a lékem na horečku se v žádném případě neobejdete. Tento stav může někdy doprovázet i zvracení žaludečních šťáv. Při bolesti byste neměli nic pít ani jíst, abyste si ještě nepřihoršili. Úlevu obvykle přináší poloha vleže, kdy se postižený jedinec stočí do klubíčka na levém boku. Pomoci může také lék na uvolnění spasmu (ztuhlé) svaloviny nebo lék na bolest předepsaný lékařem. Pokud neholdujete lékům, zkuste si na pravý bok přiložit ručník namočený ve studené vodě. Bohužel jde ale pouze o dočasnou úlevu a postižený bude nucen vyhledat odborníka.
Co žlučníkovou koliku způsobuje?
V první řadě jde samozřejmě o životní styl jedince. Vyvolat ji sice může nadměrná fyzická námaha, mnohem častější příčinou je ale nezdravé, tučné a mastné jídlo zkonzumované ve větším množství. Kolika se neprojeví hned, ale přichází s časovým odstupem. Nejčastěji nám dokáže znepříjemnit noc a trvat může od několika minut až po dlouhé tři hodiny. Bolesti jsou způsobeny žlučovým kamenem, který se zaklíní v krčku žlučníku. Neléčená žlučníková kolika může vyústit v mnohem závažnější onemocnění.
Statisticky se projevuje u 20 až 30 % obyvatelstva a přibližně čtyřikrát častěji u žen než u mužů. To je pravděpodobně způsobeno vlivem estrogenů. Nejvíce ale trápí lidi, kteří trpí obezitou, cukrovkou nebo zvýšenou tvorbou bilirubinu. Ohrožení jedinci jsou také ti, kteří dlouhodobě přijímají parenterální výživu (tzn. výživu podávanou infuzemi do žil) nebo kteří trpí zácpou. Z těchto údajů vyplývá, že se s kolikou nesetkalo více než 70 % pacientů, u kterých je běžné, že se se žlučníkovými kameny potýkali, ale neprojevily se u nich žádné potíže díky správné životosprávě.
Jaká je vaše zdravá váha?
Jak už bylo řečeno, koliku způsobuje především nesprávný životní styl a nevyvážená strava. Dodržování určitých zásad životního stylu i správných stravovacích návyků vám ale může výrazně napomoci k předejití mnoha dalším onemocněním a komplikacím. Člověk v jakémkoliv věku by se měl udržovat v určitých mezích, které jsou považovány za zdravé. Jak na tom zhruba jste, si můžete vypočítat pomocí indexu tělesné hmotnosti (BMI), díky kterému zjistíte, zda trpíte podváhou, nadváhou nebo se pohybujete v rozmezí zdravé váhy. Index tělesné hmotnosti si jednoduše vypočítáte porovnáním vaší váhy a výšky, a to konkrétně: kg / (výška v m)2. Hodnocení je následující:
Tabulka hodnot BMI
Podváha | < 18,5 |
Normální hmotnost | 18,5 – 25,0 |
Nadváha | 25,1 – 30,0 |
Obezita | 30,1 – 40,0 |
Extrémní obezita | > 40 |
Žlučníková kolika: Jak probíhá léčba?
Pokud zjistíte, že vás trápí žlučníkové kameny, neznamená to nutně, že musíte podstoupit chirurgický zákrok. Ve většině případů postačí, když se pacient drží zásad správného stravování a když budete dodržovat žlučníkovou dietu, abyste tento orgán příliš nezatěžovali. Pokud ale trpíte opravdu velkými bolestmi, bude vhodnější zákrok podstoupit. Dříve byla prováděna operace pomocí jednoho dlouhého řezu, nyní se ale provádí operace pomocí miniinvazivního přístupu, tedy pomocí 3-4 řezů měřících přibližně 1 až 2 centimetry, skrz které se provede celý zákrok. Při operaci se neodstraňují jen samotné žlučníkové kameny, ale také žlučník. V současnosti se neprovádí žádný zákrok, při kterém by byli lékaři schopní odstranit problematické kameny a žlučník v těle ponechat. Celý proces zabere pacientovi zhruba tři dny a poté je nutné dodržovat dietu. Po několika týdnech může neomezeně vykonávat bez omezení fyzickou aktivitu a může se stravovat bez dalších omezení.
Žlučník a jeho funkce
Žlučník je součástí trávicího traktu a nachází se na spodní ploše pravého jaterního laloku, kde slouží ke skladování a zahušťování žluči, která se tvoří v játrech. Vyprazdňování žlučníku je řízeno autonomními nervy, ale je podmíněno také hormonálně (hormonem cholecystokininem). Žluč se uvolňuje do střeva po přijetí potravy, a to především takové, která obsahuje vysoké množství tuku. Žluč slouží také k vylučování škodlivých látek z těla.
Žlučníková dieta a praktické tipy
Žluč se v našem těle musí vypořádat převážně s tučnou stravou. Abychom tedy žlučník nepřetěžovali, musíme zvolit takovou stravu, ve které se nenachází vysoký podíl tuku. Před operací se doporučuje přijímat dostatek kvalitních bílkovin bez tuku a více sacharidů.
Důležité není jen to, co jíme, ale také doba, kdy to jíme. Ve většině knih o zdravém stravování se dozvíme, že bychom měli jíst 5x denně. Málokdo z nás to ale opravdu dodržuje. Hlavní výmluvou je většinou ta, že na tolik jídel nemáme čas. Když si ale jídlo poctivě naplánujete nebo si dopředu připravíte jídlo na celý den, těch několik minut ke snězení pak už najdete. Málokdo si vaří každý den vydatné obědy, pávě naopak. Většina lidí, kteří chtějí ušetřit čas, přešli na krabičkovou stravu nebo si vyzvedávají jídlo z jídelen či restaurací. Samotní lékaři doporučují stravovat se 5x denně a mají pro to důvody podložené studiemi. Žluč se vylučuje přibližně 5-20 minut po jídle. Jíst bychom měli v klidu a bez stresu každý den ve stejné časy. Omezit bychom měli i večerní pojídání a nechat odpočinout trávicí soustavu přibližně 2-3 hodiny před tím, než ulehneme do postele k spánku.
Nepodceňujte pitný režim
Nezapomínejte ani na pitný režim. Zkuste si zvyknout nejlépe na klasickou vodu a denně vypijte alespoň tři litry tekutin. Pořiďte si velký hrnek, sklenici či láhev, abyste nemuseli neustále myslet na doplnění, jako když pijete z malých hrnků. Můžete si vybudovat rituály, např. si hned ráno uvařit konvičku čaje a vypít ji během dopoledne. Nápoj vydrží v konvičce dlouho teplý, zahřeje vás a vytvoří základ pro denní příjem tekutin. Když se k tomu naučíte vypít každé ráno sklenici vody, abyste doplnili to, co vyloučíte, budete se cítit svěže a polovinu pitného režimu máte splněnou ještě před odbitím poledne.
Jak na jídelníček?
Při akutní kolice je vhodné přijímat bílkoviny nejdříve v pečivu, poté v bramborách a rostlinné stravě. Později můžete přidat mléko, jogurt, tvaroh a libové maso. Na tuky si ale dávejte pozor a omezte především volné tuky, jako je např. máslo. Vyhnout byste se měli taky přepálenému tuku a smaženým pokrmům. Měli byste omezit sýry, vejce a koření.
Přesedlejte raději na obilniny a moučné výrobky, vařené a dušené maso, rýžovou kaši, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku a zeleninu. Ze zeleniny se nejlépe snáší mrkev, květák, špenát a chřest, naopak byste měli omezit cibuli a česnek. Z ovoce vám prospěje broskve, mandarinky, jablka a meruňky. V následujícím přehledu se dozvíte více o tom, co si přidat na talíř a co raději nechat pro jiné.
Žlučníková dieta: Vhodné potraviny a nápoje
- Nízkotučné mléčné výrobky
- Rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny
- Pšeničný chléb
- Med
- Hroznový a třtinový cukr
- Nedráždivé koření
- Nenadýmavá, nepálivá a nedráždivá zelenina
- Ovoce
- Ryby
- Libové maso
- Nízkotučná libová vepřová, krůtí nebo kuřecí šunka
Žlučníková dieta: Nevhodné potraviny a nápoje
- Tučná masa, uzeniny, vnitřnosti, uzené ryby
- Zrající, plísňové a tučné sýry
- Tučné jogurty a smetany
- Smažená jídla a tuky obecně
- Smažená, sázená, vařená vejce
- Majonézy, tatarky a další dochucovadla
- Ořechy
- Nadýmavá a pálivá zelenina
- Přílohy (např. bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny).
- Moučníky a sladká jídla
- Dráždivé koření
- Alkohol
- Silná zrnková káva
- Sladké limonády s vysokým obsahem oxidu uhličitého
Žlučníková dieta a černá káva + alkohol
Při pročítání výše uvedených zakázaných potravin a nápojů vás možná zarazila zmínka o alkoholu a černé kávě. Vždyť souseda Pepu – těžkého žlučníkáře – neustále vidíte s vychlazenou dvanáctkou v ruce, kterou prostřídá šálkem „turka“. Nutno podotknout, že zmíněné potraviny a nápoje působí na každého z nás jinak. To, co jednomu nevadí, může způsobovat druhému nesnesitelné bolesti. Proto se vyplatí se zdravím neriskovat a výše zmíněná pravidla dodržovat. Na internetu najdete dokonce nespočet receptů na žlučníkovou dietu, které vám jistě přijdou vhod.
Přísná žlučníková dieta
Tato dieta je označována jako dieta 4S a spočívá v odstranění volného tuku z jídelníčku. Doporučuje se především jedincům, kteří se nachází v akutním stádiu onemocnění slinivky břišní, při onemocnění jater nebo mají zdravotní problémy týkající se žlučníku. Dieta 4S není plnohodnotná, a proto se doporučuje dodržovat jen krátkodobě. Většinu příjmu tvoří sacharidy a jsou z ní téměř vyloučeny bílkoviny z masa a mléčných výrobků. Denně tak jedinec přijme 30 g bílkovin, které jsou obsaženy především v rostlinné stravě, dále méně než 20 g tuků s tím, že jsou zakázány jakékoliv volné tuky na mazání, a 370 g sacharidů. Obsah minerálů a vitamínů není plnohodnotný a denní příjem energie je 8 000 kJ (1 910 kcal), a proto se drží tato dieta opravdu jen krátkodobě, a to většinou 2-3 dny. Poté začíná strávník přidávat další potraviny, kterými jsou např. vaječný bílek, netučné mléčné výrobky nebo vařené libové maso. Stále by ale neměl přijímat volné tuky.
Po přísné žlučníkové dietě následuje tzv. dieta č. 4, ve které jsou taktéž omezeny tuky. Tato dieta je na rozdíl od přísné diety plnohodnotná a je určená k dlouhodobému podávání. Omezeny jsou veškeré potraviny s vyšším obsahem cholesterolu. Strava by měla být lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá a šetřící. Pokrmy by se měly připravovat vařením, pečením, dušením nebo zapékáním ve vodní lázni. Při vaření však nepřidáváme tuk. V jídelníčku by nemělo být ostré koření, alkohol, nápoje sycené oxidem uhličitým, zrnková káva ad. Potrava by měla být bez zrníček, tuhých slupek, kůrek, šlach či blán na mase a pokrmy by neměly být podávány příliš horké ani příliš studené.
Co znamená „žít zdravě“?
Znáte výraz kalokagathia? Tento pojem se udržel v povědomí již desítky generací. Pochází z období antiky a vyjadřuje harmonickou dokonalost těla i ducha. To znamená, že pokud chce být člověk zdravý, měl by dbát jak na své psychické, tak fyzické zdraví.
Pod psychickým zdravím si můžeme představit pohodu. Ta se nás sice nemůže držet každou minutu, ale důležité je, abychom byli spokojeni dlouhodobě. Krátkodobý stres nás totiž neovlivní tak moc jako dlouhodobé chronické stresování se. A jelikož je psychika výrazně napojená na fyzickou podstatu těla, spousta nemocí je vyvolaná nebo podpořená právě stresem, který je (přiznejme si) ve většině situací naprosto zbytečný.
Fyzické zdraví se nezakládá na nakupování BIO výrobků, ale na bohaté stravě a množství pohybu. Strava se totiž nedělí jen na cukry, tuky a bílkoviny, ale měli bychom dbát na obecně vyváženou stravu. Některé živiny si zkrátka tělo neumí vyrobit a musí je přijímat z potravy – a takových esenciálních živin, které je potřeba tělu dodat, je 46. Proto bychom měli zapomenout na větu „Tohle nejím, protože mi to nechutná.“ a raději bychom měli najít třeba jiný recept, díky kterému si danou potravinu oblíbíme. Tělo totiž nezajímá, zda nám něco chutná nebo ne, ale potřebuje přijímat vše v přiměřeném množství, aby mohlo fungovat tak, jak má. I když je strava velmi důležitá, je tady ještě jedna věc, bez které nemůže člověk fungovat, a tou je pohyb. Lidi byli, tak jako zvířata, stvořeni k pohybu, takže pokud máte sedavé zaměstnání, projděte se po práci pěšky. Vyčistíte si tak hlavu, protáhnete si záda a hned vám bude lépe.
- 196SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
6 Comments
Děkuju za skvělý článek se spoustou užitečných informací. Jen musím přiznat, že mi v něm chybí nějaké konkrétní recepty.
Děkujeme Eva za pochvalu, moc si toho ceníme 🙂 Co se týká receptů – nechtěli jsme mít článek moc dlouhý a nepřehledný. V dnešní době si lidé recepty na žlučníkovou dietu najdou snadno sami.
Ten výpočet BMI (kg/výška v m) je doufám špatně… 🤔🤔😃
Pardon, prohlížeč na mobilu mi schoval mocninu do slova nad tím. Uf. Už jsem se bála, že jsem obézní… 😃
rad bych se zeptal jestli lze pit zredeny hruskovy dzus
Dobrý den Karle, pít zředěný hruškový džus je většinou bezpečné. Hrušky jsou nízké na tucích a obsahují vlákninu a antioxidanty, což z nich činí vhodnou součást stravy při problémech se žlučníkem. Každopádně je to velmi individuální a to co sedí jednomu nemusí sedět druhému.