Jak nazdobit dort
Dort není jen tak nějakým jídlem, které zasytí. Je totiž mimo jiné i jídlem pro oči. Měl by nás nalákat už při pohledu na jeho krásné zpracování, jelikož v cukrárnách vybíráme dříve dle vzhledu než podle jeho chuti. Mohlo by se zdát, že se všechny nádherné dorty rodí pod rukami zkušených cukrářů a k dostání jsou jedině v cukrárnách. Dokonalý dort přesně podle představ si ale můžeme upéct a ozdobit i sami doma. S několika radami to jde od ruky, a ještě tak v sobě probudíme dřímající kreativitu.
Obsah:
Jak na to aneb úvod do zdobení dortů
Se zdobením se nikdy nezačíná jen tak bez rozmyslu. Můžeme si totiž rovnou říct, že by to asi moc slavně nedopadlo. Proto bychom si měli nejprve rozmyslet, jak by měl dort vypadat. Vymyslet se dá totiž kdeco, přes klasické zdobené velikonoční dorty až po narozeninové nebo dětské dorty s postavičkami.
Základním prvkem je korpus. Vrchní díl by měl být, pokud možno, co nejrovnější, aby se nám dobře zdobil a aby dort nevypadal jako pohoří Jeseníků. Jestliže zdobíme dort čokoládou, šly by výstupky vidět a výsledný vzhled by nenabyl jeho potenciálu. Když se rozhodneme zdobit jakoukoli hmotou, měli bychom dbát na to, zda bude na dortu držet a zda není třeba hmota na zdobení moc tekutá, abychom místo zdobné kytičky nevytvořili na dortu spíše kaluž, a naopak abychom místo polevy nenalili na dort směs plovoucích hrudek.
Způsobů zdobení je spousta, ale měli bychom si vybrat takový, který se hodí nejlépe k „tématu dortu“. To znamená, že pokud zdobíme pro chlapce dort ve stylu Star Wars, nejspíš neocení prokreslené krémové květinky, kterými se zdobily svatební dorty před dvaceti lety. Naopak by měl být dort tak úchvatný (např. barvami polevy, jedlými postavičkami atd.), jako byly úchvatné hlavní postavy oněch filmů. Pro inspiraci můžete zahájit pátrání na internetu a podívat se, jaké dorty tvoří ostatní, nebo se můžete vyřádit a zapojit vaši kreativitu.
Ke konečnému zdobení si můžeme dopomoci perličkami, které vyskládáme do různých útvarů, jedlými ozdobami, např. právě postavami z filmů nebo nevěstou a ženichem v případě svatebního dortu atd. Tyto ozdoby seženeme v cukrářských potřebách, a pokud se na nás neusměje štěstí v místním obchůdku, v záloze je řada e-shopů, které nabízí vše, co je ke zdobení potřeba. Skvělým doplňkem je také jedlý papír, který si můžeme nechat vyrobit na vlastní přání. Hodí se např. na dorty darované při výročí nebo při oslavách v různých zájmových kroužcích a klubech. V posledních letech jsou oblíbené dorty zdobené ovocem a obohacené o jedlé zlato nebo stříbro. Takový kousek dostane hned nádech kvality a dokáže vyšvihnout estetiku dortu na vyšší úroveň. Stejně tak můžeme vyzkoušet také jedlé třpytky.
Ve většině případech vítězí jednoduchost a elegance. Proto je dobré dort ozdobami nepřeplácat a raději popřemýšlet nad jemným zdobením, které je působivé právě díky jednoduchosti. Před tím, než začneme zdobit, bychom měli nechat dort vychladit. Ledničku máme doma všichni. Co ale nemá každý, je otočný tác, na kterém jde zdobení podstatně lépe. Pokud si tedy plánujeme z pečení a zdobení dortů udělat našeho nového koníčka, vyplatí se si takový tác pořídit. Nebudeme pak muset poskakovat okolo stolu nebo dort neustále opatrně otáčet. Dalším skvělým pomocníkem je zdobička. Tu seženeme i v klasickém supermarketu a vytvoříme díky ní krásné ornamenty, květinky a cokoliv, co se nám zamane. Při zdobení můžeme použít také různá jedlá barviva, díky kterým bude zdobení vypadat více rozmanitě. Pomocí těchto barviv si můžeme namíchat jakýkoliv odstín, který zrovna potřebujeme. Stačí jen přimíchávat a kombinovat odstíny, dokud dosáhneme našeho vysněného. K tomu, aby se nám zdobení povedlo, budeme potřebovat ještě jednu důležitou věc, kterou v žádném obchodě neseženeme, a tou je trpělivost. Ne vždy se vše povede na první pokus a jestliže nám o kousek ujede ruka, není to přece hned taková katastrofa. Všechno se dá napravit. Můžeme si zavolat do kuchyně pomocníka nebo si pustit album svého oblíbeného umělce a proces zdobení si tak udělat ještě příjemnější a zábavnější.
Jakou techniku zdobení zvolit?
Technik je spousta a vybírat bychom měli podle toho, jaká se nám líbí nejvíce, ale zároveň i dle ingrediencí, které máme rádi (případně které má rád ten, komu dort pečeme). Nabízí se např. zdobení krémem, čokoládou, marcipánem, šlehačkou nebo sněhem a každá z těchto metod má něco do sebe.
Jak ozdobit dort ovocem
Tato metoda je jedna z nejjednodušších, vypadá krásně elegantně, a navíc dodá dortu jemnou osvěžující chuť. Je asi jasné, že se hodí používat drobné ovoce a že na dort nepostavíme ananas v celé své kráse. Hodit se nám budou borůvky, maliny, ostružiny nebo jahody, které rozprostřeme do nějakého útvaru. Můžeme z nich vyskládat jméno nebo číslo, udělat z něj kruh či půlměsíc nebo je pečlivě poskládáme na hromádku. K tomuto zdobení skvěle ladí lístečky, jako třeba meduňka nebo máta.
Pokud máme v plánu zdobit nakrájeným ovocem, měli bychom ho na dort naskládat co nejkratší dobu před předáním dortu. Šťáva z ovoce nám může rozpustit korpus dortu nebo taky rozpustit krém. Tomuto předejdeme, když použijeme želatinu, kterou potřeme nakrájené ovoce tak, aby se povrch uzavřel a aby z něj šťáva nevytékala. Případně můžeme zalít želatinou celý dort.
Jak ozdobit dort krémem
Ať už zvolíme máslový, kávový, kakaový nebo vanilkový krém, práce na dortu bude vždy podobná. Krémem vyplníme jednotlivé vrstvy dortu a poté pracujeme na jeho vnějšku. Je lepší začít nejdříve nanesením krému na kraje dortu a poté až pokračovat s vrchní plochou. Roztírání nám značně ulehčí dlouhý dortový nůž, díky kterému bude vrstva rovná a bez nechtěných hrbolků a záděrů.
Zde často platí zákon jednoduchosti. Čistě jednobarevný zarovnaný kraj vypadá elegantně a stačí k němu dodat už jen třeba již zmíněné zdobení ovocem a rázem nám vznikne krásný dort, který si nevyžaduje ani tolik složité práce. Okraje můžeme ale také posypat třeba nasekanými oříšky, kokosem, nadrobenými sušenkami nebo nastrouhanou čokoládou. Zdobení by ale mělo chuťově ladit s příchutí krému, kterým jsme plnili dort.
Jak ozdobit dort čokoládou
U čokoládové polevy musíme vychytat především ideální hustotu. Osvědčený poměr čokolády na vaření a smetany na šlehání je 1:1. Nalámanou čokoládu rozpustíme v ohřáté smetaně. Pokud máme v plánu polévat dort namazaný krémem, je lepší ho před poléváním čokoládou vychladit v lednici.
Trendem je tzv. nedbalá poleva, která stéká po bocích dortu. Té dosáhneme tak, že si čokoládu po uvaření dáme do dávkovací láhve a dáme ji na chvíli do lednice, aby nám čokoláda při zdobení nestékala až dolů na tác, ale abychom vytvořili různě dlouhé „proužky“. Poté necháváme čokoládu stékat vždy po proužcích a když takto ozdobíme dort dokola, vyplníme i střed vrchní vrstvy a uhladíme případně stěrkou nebo dortovým nožem. Nakonec necháme 20-30 minut vychladit.
Jak ozdobit dort marcipánem
S marcipánem pozvedneme dort na vyšší úroveň. Pro práci s ním potřebujeme vybrat tu správnou potahovací hmotu, aby se s ní dobře pracovalo a zároveň aby byla chuťově dobrá. Hmotu musíme především pořádně hníst, jelikož je často zpočátku tvrdá. Pokud se rozhodneme, že se zbylou hmotou nebudeme pracovat, měli bychom ji schovat do fólie, aby neoschla. Můžeme také přidat nějaké barvivo a poté je už čas na rozválení hmoty. Placka nesmí být moc slabá, aby se neroztrhla, ale taky by neměla být silná, jelikož je docela sytá. Vytvoříme si kruh, nejlépe o něco větší než průměr dortu, a poté hmotou dort potáhneme a uhladíme, abychom se zbavili vzduchových polštářků. Tuhle část je dobré udělat co nejrychleji, jelikož hmota začne po nějaké době osychat. Poté ořežeme zbylou hmotu a vykrajovátky si můžeme vytvořit ozdoby v jiných barvách, které připevníme na dort. Dozdobíme např. perličkami, květinkami nebo postavičkami, které pomažeme troškou alkoholu a přilepíme na dort.
Jak ozdobit dort šlehačkou
U této metody závisí náš úspěch na hustotě šlehačky. Měla by být ideálně hustá tak, aby se nám s ní co nejlépe pracovalo po tom, co jí naplníme cukrářskou stříkačku s posuvným pístem. Použít můžeme také pogumovaný cukrářský sáček s kovovými špičkami, které si můžeme v průběhu zdobení měnit. Pokud tedy máme hladkou a lesklou šlehačku, můžeme začít zdobit. A to tak, že jí nejprve potřeme dort ze stran a poté i z vrchu. Můžeme případně zahladit a začít tvořit jednotlivé ornamenty či přidat jiné ozdoby. Elegantně vypadají i růžičky, na které použijeme růžové barvivo a tvoříme je pohybem ve stále větších kruzích.
Jak ozdobit dort pro děti
Každé dítě má svého hrdinu nebo nějakou postavičku, která se mu líbí nebo kterou obdivuje. Proto jsou nejčastějším tématem dětských dortů náměty z pohádek a oblíbených filmů. K vytvoření takového dortu si můžeme v cukrárně vybrat danou postavičku a zakomponovat ji do zpracování. Je to totiž jednodušší než se snažit figurku přesně napodobit doma. Skvělým námětem je také oblíbený sport dítěte nebo zvířátko, které má rádo. Stačí se zamyslet nad tím, co má dítě nejraději, přidat kousek kreativity a určitě se nám podaří mu v jeho narozeninovém dni vykouzlit úsměv na tváři.
- 36SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments