Jak uvařit zelí

Rady jak vybrat a uvařit červené zelí

Zelí je zelenina číslo jedna pro všechny opravdové znalce chutných a zdravých potravin. Vyživuje a léčí a pobaví duši.  Pro bílé i červené zelí je charakteristický vysoký obsah glukosinolátů. Tyto sloučeniny s obsahem síry neodpovídají jen za typickou zelnou aroma a chuť. Svými účinky pomáhají v našem těle likvidovat infekce, zvyšují jeho obranyschopnost v boji proti karcinogenním látkám a urychlují jejich vylučování z těla.

1. Červená nebo bílé zelí?

Mezi nimi není příliš velký rozdíl. Ve srovnání s bílou zelím má červená více vitamínu C, železa, draslíku a selenu, o něco níže jsou však hodnoty betakarotenu.

Červené zelí snižuje obsah cukru v krvi, pomáhá okysličovat svaly (včetně srdečního svalu) a preventivně působí proti mužské neplodnosti. Osobité je obsahem pigmentů – antokyanů.

Jde o silné antioxidanty s protinádorovými a protizánětlivými účinky. Pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu a chránit mozkové buňky. Vědci proto zkoumají jejich využití při prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby.

2. Jak koupit zelí – Tipy na nákup zelí

Při nákupu zelí, vždy vybírejte ty, které mají pevně zabalené listy a jeho stonky vykazují jasný lesk. Těm, kteří nemají dostatek vnějších listů nebo mají nadýchané, volné listy, je třeba se vyhnout. Také buďte velmi pozorní na jakékoli zbarvení, poškození, škrábnutí, praskliny nebo zamoření hmyzem v zelenině. Předem nakrájené nebo rozdrcené zelí ztrácí svůj nutriční obsah a křupavost.

3. Jak uchovávat zelí

Zelí může být skladováno v plastovém sáčku a chlazeno. Jedno celé zelí lze skladovat v lednici až dva týdny. Pokud se však rozhodnete zelí rozkrojit na polovinu a zbytek použít později, nezapomeňte zbývající zbytek skladovat s několika kapkami vody a vložit do plastového sáčku a dat chladit. Můžete také zkusit rozdrcení zeleniny, blanšírování a zmrazení.

V případě, že si všimnete červů nebo jakýchkoli známek napadení hmyzem, namočte zeleninu do roztoku vody a octa po dobu 20 minut. Před uložením jej umyjte pod studenou tekoucí vodou. V případě, že se rozhodnete oddělit listy od těsné hlavy, ujistěte se, že je skladujete na chladném a tmavém místě, mimo sluneční světlo.

4. Recept na vaření zelí

Ingredience:

  • 2 lžíce másla 
  • 1 žlutá cibule 
  • 2 hlávky zelí
  • 1 granátové jablko 
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 1/4 šálku vody (nebo více podle potřeby) 
  • 1/2 lžičky soli 
  • ½–¼ cukru

Příprava:

  • Hlávku zelí zbavíme horních listů, omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme košťálu (dřevitá část uprostřed zelí). 
  • Zelí nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky, nasolíme. 
  • Očištěnou cibuli nakrájíme na menší kostky. A přidejte ji do velkého hrnce se 2 lžícemi másla. Pečte cibulku na mírném až středně nízkém žáru asi pět minut, nebo dokud cibule nebude měkká a sklovitá.
  • Zatímco se cibule opéká, jemně nastrouhejte jednu hlávku červeného zelí a tence nakrájíme jedno granátové jablko, které taktéž nastrouháme. Přidejte je společně do hrnce s 1/4 šálkem jablečného octa, 1/4 šálku vody, 1/2 lžičky cukru a 1/2 lžičky soli.
  • Nasaďte pokličku na hrnec, zahřejte na střední teplotu (pokud již není) a zelí vařte za stálého míchání (každých pár minut se doporučuje zelí míchat), dokud není měkké (délku dušení přizpůsobíme podle chuti – ať chceme a máme rádi zelí více křupavou nebo měkčí).
  • Zelí se doporučuje nechat vařit asi 20-30 minut. Pokud se začne voda vyvařovat, přidejte další 1/4 šálku vody a pokračujte ve vaření zelí do měkká. Po dokončení ochutnejte zelí a přidejte ingredience, které si myslíte že v zelí chybí.

Byl tento článek užitečný?

0 komentářů

Zatím nejsou k dispozici žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.