Jak jíst avokádo

Jak jíst avokádo

4.4
(86)

Avokádo je lahůdka mnoha tváří. I přes vysokou míru obsaženého tuku je perfektní potravinou do diet. Důvodem je výborná stravitelnost tohoto ovoce. Jedno avokádo má asi 160 kalorií a obsahuje všechny vitamíny, které si dovedete představit od A, K, C, B1, B2, B3, B5. Je dokázáno, že pravidelná konzumace avokáda navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Možností, jak konzumovat avokádo, je přitom celé spektrum. Lze jej jíst syrové, upečené, je možné jej využít do smoothie, polévek, pomazánek, do sushi či různých salátů.

Výběr avokáda začíná v obchodě

Koupit perfektně zralé avokádo v obchodě je spíše štěstí než pravidlo. Ideální avokádo vhodné ke konzumaci poznáte nejlépe tak, že přitlačíte dlaní na avokádo, které tím lehce povolí. Zbytečně jej ale nemačkejte moc, abyste neporušili jeho vrstvu a nezačalo vám později po donesení z obchodu hnít.

Výběr avokád v supermarketu

Nechte doma avokádo dozrát

Přinesli jste si avokádo domů a zjistili jste, že je nezralé? Nezoufejte. Nejlepší variantou je vložit avokádo do papírového sáčku společně s banánem. Dozrávání avokáda má na svědomí hormon ethylen, který ovoce produkuje. U některých druhů tomu tak je i po utrhnutí ze stromu. Platí to například u jablek či právě avokáda. Pro dozrání proto nechte avokádo v sáčku 2-3 dny, u opravdu tvrdého avokáda pomůže 4-5 dní odpočinku.

Připravujete dva avokáda na prkénku

Rozkrojte avokádo

Avokádo rozkrojte na dvě poloviny. Pozor uvnitř je velmi pevná pecka. Držte proto nůž v jedné ruce a avokádo začněte krájet podélně v linii kolem pecky tak, až se spojí osa s místem, kde jste začali. Druhou rukou si avokádo přidržujte a buďte velmi opatrní, aby vám nepodjelo a nedošlo ke zranění.

Krájení avokáda na dřevěném prkénku

Následně po rozříznutí jednu část tahem oddělíte od té druhé.

Rozpůlení avokáda s peckou uprostřed

Pokud jste zjistili, že avokádo je nezralé až po rozkrojení, dejte obě poloviny zpět k sobě. Buďte co nejvíce pečliví a avokádo ještě zabalte do fólie a nechte ethylen pracovat. Kraje mohou trochu časem ztmavnout, ty před konzumací odstraňte. Ztmavnutí nemá žádný vliv na kvalitu či chuť ovoce.

Odstraňte jádro

Dvě avokádové pecky s naznačeným řezem

Jádro z avokáda vyjmete čajovou lžičkou, pecku podeberte a tahem odstraňte.

Pecky z avokáda jsou super zdravé. Nejlepší cesta, jak je zpracovat je rozříznout pecky na 4 části a poté je dát do výkonného robota, který je rozdrtí na prášek. Ten se díky hořké chuti hodí jako doplněk do nejrůznějších kaší a smoothie.

Z pecky si můžete také vypěstovat nové avokádo. Do pecky ze 3 stran zapíchněte párátko a položte je do vody tak, aby se jeho spodní část vody dotýkala. Nezapomeňte co nejlépe pecku očistit od zbytků avokáda, ty by totiž mohly způsobit pozdější uhnívání.

Ukázka pěstování nového avokáda

Avokádové recepty

Avokádo můžete začít konzumovat nebo dále zpracovávat různými způsoby:

Syrové avokádo

Tato zdravá lahůdka se může konzumovat i samotná. Avokádo lžičkou jednoduše vydlabete a sníte. Pro lepší chuť můžete dodat chilli, trochu limetkové šťávy, sůl nebo balzamikový ocet.

Pozor, vnější tmavá slupka se nejí.

Jedení syrového avokáda lžičkou

Avokádové dipy nebo quacamolle

Hodí se jako občerstvení na jakýkoliv večírek nebo jako lehká večeře. Rozmačkané avokádo s trochou citronu a rajčat vykouzlí fantastický dip k chips tortillám.

Stačí přidat do mixéru 1 velké zralé vydlabané avokádo, 5 kusů cherry rajčátek, 1 stroužek česneku, malou cibuli, špetku soli a pepře, lžičku čerstvé petržele nebo bazalky a kapičku citrónu. Vše rozmixujte a servírujte s tortillami.

Mixování - příprava avokádového dipu

Tip: pokud se vám nechce čekat, až avokádo dozraje, tak k nezralému avokádu přidejte jedno zralé avokádo nebo rozmrazený hrášek. Ten samotný dip krásně zahustí a chuťově bude k pokrmu ladit

Dochucení avokádového dipu citroném

Můžete si hrát s poměrem rajčat a avokáda. Záleží, jakou chuť či barvu preferujete, aby u dipu převažovala.

Avokádová pomazánka

V misce rozmačkáte pomocí vidličky avokádo.

Poté jednoduše přimícháte lžičku olivového oleje a citrónové šťávy. Opět dochutíte dle vašich představ špetkou soli, pepře nebo prolisovaným česnekem. Můžete přidat lučinu, tvaroh nebo další jinou zjemňující ingredienci.

Rozmačkání avokáda vidličkou

Pomazánku můžete namazat na kvalitní chléb nebo toast. Dozdobit je možné pomazánku zeleninou nebo vajíčkem, které chuť avokáda skvěle doplňuje.

Avokádová pomazánka na chlebu

Avokádový salát

Rozpůlené avokádo bez pecky opět vydlabejte lžičkou nebo okrájejte slupku nožem. Dále avokádo nakrájejte na kostky nebo měsíčky, které se příjemně v salátu konzumují.

Okrájení slupky avokáda

Dochuťte omytými cherry rajčátky, osolte a opepřete. Salát zakápněte olivovým olejem nebo nálevem z balzamikového octa, citronu a vody. Přidat můžete také jarní cibulku, petrželovou nať nebo jakékoliv jiné bylinky, které máte k dispozici.

Avokádový salát

Tip: od avokádového salátu není daleko ke krémovým těstovinám s avokádem. Do mixéru vložíte 1 kus avokáda, hrnek čerstvého špenátu, bazalku, česnek a citrón na dochucení. Přidáte zbytek vody z těstovin nebo trochu smetany a rozmixujete do hladka. Vznikne vám skvělá omáčka k těstovinám.

Avokádové smoothie

Vypeckované a slupky zbavené avokádo pečlivě rozmixujte. Chutím se meze nekladou a jako ostatní přísady můžete přidat prakticky cokoliv. Vždy rozmixujte dohladka.

Rozmixování avokáda

Inspirovat se můžete následujícími ozkoušenými tipy:

  • 1 kus avokáda, 1 mango, 3 cm zázvoru, 1 lžíce citronové šťávy a 1 lžíce medu, 250 ml vody nebo ledu. Vodu můžete nahradit jogurtem nebo mlékem.
  • 1 kus avokáda, 2 kusy banánu, 1 hrnek polotučného nebo plnotučného mléka, půl vaničky tvarohu a jahody na dochucení.
  • 1 kus avokáda, 1 hrnek polotučného nebo plnotučného mléka, 1 lžíce jogurtu, 2 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce medu, hrst polníčku a bazalky.

Fantazii se meze nekladou a každé smoothie může být jedinečné v tom, co zrovna doma najdete nebo na co máte chuť.

Tip: z avokádového smoothie lze jeho nalitím do nanukové formy vytvořit snadno chutné a zdravé nanuky. Nemáte-li dózy na vytvoření nanuků, posloužit může kelímek od jogurtu, který přetáhnete fólií, zapíchnete do něj lžičku a vložíte do mrazáku na 24 hodin.

Avokádové smoothie

Avokádové muffiny nebo avokádový čokoládový dort

Muffiny z avokáda nebo obecně avokádový dort potěší nejednoho milovníka sladkého. Příprava na asi 15 kousků těchto dobrot vám nezabere více jak 20 minut.

Budete potřebovat 1 kus avokáda, 1 kus banánu, 120 g cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu,150 ml mléka, 2 vejce, 280 g hladké mouky a 1 lžičku jedlé sody.

Naříznutí avokáda
  • Troubu si prvně předehřejte na 180 C. Mezitím si muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
  • Veškeré přísady v míse smíchejte dohromady tak, aby se vše krásně spojilo. Pokud máte tvrdší avokádo, tak jej společně s banánem můžete rozmačkat vidličkou.
  • Směsí naplňte formu na muffiny (tradičně do ¾, pečením vyskočí) a dejte do trouby na cca 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

Tip: dozdobit můžete kousky ořechy, dosladit medem nebo skořicí. Avokádo je výborné také s čokoládou. Záleží jen na vašich preferencích a poměry přísad neovlivní.

Avokádové muffiny

Plněné avokádo

Není nic jednoduššího na přípravu, zejména máte-li méně zralé avokádo. To pečením hezky změkne a chuťově jej doladíte k dokonalosti. Opět začněte tím, že si jeden kus avokáda rozpůlíte na dvě poloviny a odpeckujete.

  • Dále budete potřebovat již jen 2 vejce a na dochucení sůl a pepř. Přidat do avokáda můžete i šunku nebo jakýkoliv sýr.
  • Vajíčko či směs sýra a šunky vlijte do místa, kde byla pecka.
  • Vložte do předehřáté trouby na 200°C.
Příprava plněného avokáda

Nechte péct v troubě asi 15 minut a máte chutnou a zdravou večeři.

Plněné avokádo na talíři

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Počet hlasujících 86

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak uvařit zelí
Jak uvařit zelí

Zelí je zelenina číslo jedna pro všechny opravdové znalce chutných a zdravých potravin. Vyživuje a léčí a pobaví duši.  Pro bílé >>>

Jak rozpustit čokoládu
Jak rozpustit čokoládu

Čokoláda je surovina, která je velmi citlivá na změny teplot. Náchylná k rozpouštění je již od pokojové teploty 25 stupňů, o >>>

5 Comments
  • Avokádo miluji a jím ho skoro denně, na druhou stranu nic se nemá přehánět a je třeba to míchat i s jiným ovocem. Jediné co ve článku nezaznělo je, že dužina avokáda obsahuje minimálně množství cukru a proto je ideální pro diabetiky, manžel je právě diabetik a z poradny máme doporučeno jíst právě avokádo. Děkuji za recept na plněné avokádo, rozhodně vyzkouším variantu s vajíčkem, která vypadá zajímavě například na snídani.

  • Avokádo zrovna u mě patří mezi ovoce, které mě vůbec neoslovilo. Nevím zda jsme měli doma špatný kus – ale přišlo mi totálně bez chuti a blemcavé. Já zůstanu radši u klasiky – jablka, hrušky, banány 🙂

  • Jaroslave tohle opravdu netuším, ale já to většinou zkonzumuji ihned nebo do druhého dne, když je to v ledničce, delší dobu bych to opravdu nenechával.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *