Jak na nejlepší domácí vaječný koňak? Máme recept!

domácí vaječný koňak

4.5
(2)

Sladká chuť tzv. vaječňáku patří neodmyslitelně k vánočním svátkům. Nejčastěji si na něm pochutnávají lidé den před Štědrým dnem a pokud znají recept, nemusí pro něj ani chodit daleko. Stačí jej vytáhnout z lednice. My jsme pro vás vyšperkovali pár receptů, které vám pomůžou s domácí přípravou nejen vaječňáku. Těšit se můžete na kávu či bábovku s vaječňákem a poradíme také, jak připravit tento nápoj bez toho, abyste museli přihodit do mísy vejce.

3 recepty na domácí vaječný koňak

Vyšlehaný vaječný koňak

Vyšlehejte si domácí vaječný koňak během pár minut! Ke sladkému potěšení vám postačí jen šest základních ingrediencí, kterými jsou:

  • 6 žloutků (nejlépe z čerstvých domácích vajec)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 slazená kondenzovaná mléka
  • 2 neslazená kondenzovaná mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 500 ml rumu

Vaječný koňak připravíte jednoduše a během pár chvil. Začněte tím, že si připravíte do mísy 6 žloutků, 2 PL cukru krupice a sáček vanilkového cukru. Elektrický šlehač si nastavte na střední stupeň otáček a šlehejte směs v míse, dokud nevznikne pěna, tedy přibližně 4 minuty. Poté přilijte do pěny dvě neslazená kondenzovaná mléka (Tatra Grand), jedno slazené kondenzované mléko (Tatra Salko) a půl litru rumu.

Pokud máte rádi sladký vaječný koňak, přidejte ještě jedno slazené kondenzované mléko. Vše poté ušlehejte dohromady další 3 minuty, a nakonec přelijte pomocí trychtýře hotový nápoj do láhve, pořádně ji uzavřete a uložte do lednice. Vaječný koňak je na světě a vy si jej můžete dát, jakmile se vychladí a několik hodin uleží. Dobrou chuť!

Moravský vaječný koňak s pudinkem

Tradiční moravský vaječný koňak nemusíte ochutnávat jen na trzích, ale můžete si jej připravit i doma. Příprava vám zabere jen zhruba půl hodiny a jeho lahodnou chutí se zavděčíte svým blízkým. Pro začátek si připravte tyto ingredience:

  • 8 polévkových lžic cukru krystal
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 litr mléka
  • 1 kelímek plnotučné smetany
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • ½ litru rumu

Začněte tím, že si nejlépe ve velkém hrnci uvaříte pudink dle návodu na jeho obalu. Ten poté nechte vychladnout a přidejte 8 PL cukru, kelímek plnotučné smetany a sáček vanilkového cukru. Vše pořádně prošlehejte elektrickým ručník šlehačem, přidejte půl litru rumu a vše znovu pošlehejte. Tradiční vaječný koňak je na světě a vy jej můžete slít do láhve, nechat vychladit v lednici a poté ochutnat jeho krémovou chuť.

Vaječný koňak z vodní lázně

Jednou z možností, jak si připravit domácí vaječný koňak, je rozehřát jej nad horkou vodní lázní. K tomuto postupu budete potřebovat:

  • 2 slazená kondenzovaná mléka (Tatra Salko)
  • 400 ml mléka
  • 8 žloutků (nejlépe z čerstvých domácích vajec)
  • 300 g moučkového cukru
  • 500 ml rumu
  • Vanilkový lusk

Začněte tím, že si připravíte horkou lázeň aneb potřebujete jednu nádobu, ve které je horká voda a druhou nádobu, kterou položíte na první nádobu. Nejčastěji se používá hrnec s vařící vodou, na který se položí hluboký talíř. Pokud tedy nemáte větší nádobu než jen zmíněný hluboký talíř, použijte ten a množství surovin si podělte dvěma, aby se vám všechny do talíře vlezly.

Jestliže máte vodu ve spodní nádobě rozehřátou, nalijte do horní nádoby dvě slazená kondenzovaná mléka, 400 ml mléka, přisypte 400 g moučkového cukru, přidejte 8 žloutků a vložte vanilkový lusk. Tyto suroviny by se měly zahřívat a houstnout, proto je nepřestávejte míchat až do chvíle, kdy neusoudíte, že jsou zahřáté dostatečně. To poznáte tak, že vyzkoušíte teplotu prstem a až vás začne pálit, horní nádobu sundejte a postavte ji nad studenou lázeň. Vyjměte vanilkový lusk, přilijte půl litru rumu a šlehejte nejlépe metličkou, dokud koňak vychladne. Poté přelijte nápoj pomocí trychtýře do láhve a uchovávejte jej v ledničce.

TIP: Pokud budete chtít suroviny svařit místo pozvolného ohřívání v horké lázni, dejte si pozor, aby se vám žloutky nezdrcly, což způsobuje právě jejich rychlé zahřátí.

Tipy pro lepší chuť

Vaječná koňak se skořicí

Největší vliv na chuť vaječného koňaku má vždy alkohol, který použijete. Proto vybírejte takový, jaký máte nejraději. Nejčastěji se používá brandy, rum nebo vodka.

I když je někdy těžké nechat koňak odpočívat v lednici, dopřejte mu čas a alespoň pár hodin (lépe dní) počkejte. Jeho chuť bude ještě lepší, do popředí se dostanou i jemné chutě, a nakonec budete rádi, že jste to vydrželi. Nemusíte se bát, že se vám během čekání zkazí, protože vaječný koňak vydrží v lednici až tři týdny.

K ochucení může použít například skořici, což je typické vánoční koření.

Bábovka s vaječným koňakem

Vaječný koňak není jen lahodným pitím, ale také skvělou ingrediencí do bábovky, která se vám rozvoní nejen po celé kuchyni. Vaječňák se dá sice koupit v obchodě, ale když si ho uděláte doma, určitě dostanete od svých blízkých body navíc. Náš recept jsme sestavili pro velkou pečící formu, proto pokud máte menší formu na bábovku, vydělte ingredience dvěma, aby vám těsto z formy nepřeteklo. Budete potřebovat:

  • 250 ml vaječného koňaku
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 4 velká vejce
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 100 g rozinek
  • 100 g nasekaných ořechů
  • Tuk a strouhanka na vysypání formy

Nejprve si zapněte troubu na 175 °C, aby se stihla rozehřát. Poté si dejte do mísy 4 vejce, 200 g cukru a sáček vanilkového cukru a vše ušlehejte elektrickým šlehačem do pěny. Přilijte 250 ml vaječného koňaku, přisypte 400 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem prášku do pečiva a přilejte 250 ml oleje.

Nakonec přidejte rozinky a (nebo) ořechy, a ještě jednou promíchejte, stačí již jen vařečkou. Formu na bábovku si vymažte tukem a vysypte moukou nebo strouhankou (záleží, jak je kdo zvyklý). Poté už jen vložte formu s těstem do trouby a pečte asi 50-60 minut na 175 °C.

Doba pečení se může měnit podle toho, jakou máte troubu. Proto vyzkoušejte po 50 minutách píchnout do bábovky špejlí, abyste zvládli odhadnout ideální dobu pečení. Nakonec vyklepněte ještě teplou bábovku z formy, pocukrujte a je hotovo.

Káva s vaječným koňakem

Káva, do které se přidává vaječný koňak, se nazývá alžírská a zdobí se kopcem šlehačky. Servírujeme ji do vysoké sklenice (stejně jako vídeňskou kávu), ve které dobře voní, chutná i vypadá. Naspodu sklenice je žlutá vrstva vaječného koňaku, uprostřed káva a na vrchu porce šlehačky. Tuhle sladkou a alkoholickou nádheru si můžete připravit i doma podle tohoto receptu:

Nejprve začněte s přípravou kávy. Alžírská káva se skládá z tzv. prodlouženého espressa. To znamená, že je potřeba připravit espresso z kávovaru, french pressu nebo třeba aeropressu a poté jej dolít horkou vodou. Do vysoké sklenice nalijte přiměřené množství vaječného koňaku (doporučuje se 20-40 ml) a na tuto vrstvu nalijte opatrně hotovou kávu.

Pokud chcete vytvořit dokonalé barevné trio, lijte ji opravdu šetrně, aby se vrstvy nesmíchaly. Pokud je vaším cílem pravá alžírská káva, šlehačku ve spreji opět schovejte a vytáhněte smetanu ke šlehání, ze které si vyšlehejte šlehačku, kterou nakonec naservírujete na kávu. Ta je po tomto kroku připravena k podávání. Dobrou chuť!

Recept na bezvaječňák

Bezvaječňák není jen bezva, ale je to hlavně tzv. vaječný koňak bez vajec. Jeho příprava je tak jednoduchá, že jej zvládne udělat opravdu každý. Navíc vám nejen o Vánocích vytvoří tu pravou atmosféru, i pokud máte veganskou či jinou dietu. Stačí postupovat podle našeho receptu. Nejprve si ale připravte ingredience:

  • 2 konzervy kondenzovaného mléka Tatra
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
  • 300-400 ml rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • Špetku drceného muškátového oříšku

Nejlepší je, když začnete s receptem den předem, a to proto, že je potřeba vložit konzervu kondenzovaného mléka Salka do vařící vody a takto ji zavřenou vařit přibližně 2,5 hodiny. Pro další práci je vhodné nechat Salko vychladnout, proto je nejlepší nechat ho vystydnout přes noc než čekat a kontrolovat, jestli má už požadovanou teplotu nebo ne.

Salko při vaření zkaramelizovalo a ztuhlo. Tuto hmotu vyklopte do mixéru a během mixování přidejte dvě konzervy kondenzovaného mléka Tatra, ušlehanou šlehačku, oblíbený rum podle chuti a můžete přidat i vanilkový extrakt. Ještě chvíli pomixujte a nakonec přeceďte směs přes sítko, abyste neměli v nápoji nerozmixované hrudky. Poté už jen přelijte nápoj do láhve a skladujte v lednici.

Bezvaječňák servírujte ve skleničkách a můžete jej posypat malou špetkou strouhaného muškátového oříšku na ozdobení.

Recept na vaječný koňak pro děti

Pokud máte malé děti, je více než jisté, že budou chtít ochutnat, co to pijete. Abyste předešli dlouhému vysvětlování na téma „Jsi ještě moc malý…“, můžete ukuchtit snadno a rychle vaječný koňak bez alkoholu, na kterém si pochutnají děti, ale také třeba řidiči či abstinenti. Nejprve si připravte potřebné ingredience:

  • 1 konzerva kondenzovaného mléka Tatra
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
  • 10 žloutků (nejlépe z domácích vajec)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Strouhaný muškátový ořech

Celá receptura stojí zkrátka na tom, že všechny suroviny smícháte dohromady. Proto v míse smíchejte 10 žloutků, obě plechovky kondenzovaných mlék a sáček vanilkového cukru. Je potřeba, aby byly všechny ingredience pořádně promíchané, proto můžete použít např. i ruční šlehač. Až usoudíte, že je směs dokonale promíchaná, nalijte nealkoholický koňak do láhve, kterou necháte vychladit v ledničce. Při podávání můžete každou skleničku ozdobit špetkou strouhaného muškátového ořechu.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.5 / 5. Počet hlasujících 2

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak namíchat Aperol Spritz? Máme recept!
Namíchaný Aperol Spritz

Vychutnejte si letní osvěžení v podobě jednoduchého (ale o to chutnějšího) drinku, který zvládnete hravě připravit během pár chvil. Potřebovat budete >>>

Jak správně rozmrazit maso
mražené maso

I když se shodneme na tom, že maso je nejlepší čerstvé, někdy se prostě jeho mražení nevyhneme. Mražení masa je >>>

Související články
0 komentářů

Zatím nejsou k dispozici žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.