Jak na zdravý cheesecake

borůvkový zdravý cheesecake

4.4
(16)

Všichni z nás, ať už jsme vášnivým sportovcem, či maminkou v domácnosti, pracovníkem na stavbě, máme rádi sladkou tečku na konec. Pokud ale patříte do skupiny lidí, kteří se zajímají o zdravou výživu či se snažíte správně vybírat ingredience, abyste neměli tolik výčitek, tyto zdravé recepty oceníte. A jestli je lepší pečený či nepečený cheesecake? O tom se můžete dočíst níže.

Cheesecake a zdraví

Každý se dneska snaží více sportovat a v lepším případě se alespoň držet na stejné váze, občas chutě ulítnou každému z nás. Možností máte spoustu, můžete číst různé kuchařky, články o zdravé výživě, jak se správně stravovat, vybírat lepší, zdravější a chutnější ingredience. Jelikož je teď momentálně ve světě spousty diet a možností jak se správně stravovat není jednoduché si vybrat to co bude pro naše tělo to pravé ořechové.

Každé tělo je jiné a ne každému sedí to co se objevuje v kuchařkách, mediích nebo na youtube. Každý by si měl tedy recept poskládat podle sebe, své chuti a hlavně podle signálů svého těla, což je ten nejlepší základ pro zdraví.

V dnešní době, můžete jakékoli ingredience nahradit těmi, které jsou užitečnější a více prospěšné pro naše tělo.

Například, pokud víte že smetana vám nedělá dobře, můžete ji nahradit řeckým jogurtem, proč ne. Philadelphia sýr (používá se v Americe jako základ cheesecaku, od toho tento název) se dá nahradit jemným tvarohem (je to i levnější), máslové sušenky na korpus se dají nahradit ořechy, vločky apod. Výsledek není tak rozdílný. Musíte si jen pohrát s dochucením a být trošku kreativní.

Nepečený nebo pečený cheesecake?

A jestli vybíráte mezi pečeným či nepečeným cheesecakem? Chutné jsou oba. Ovšem osobně se přikláníme k pečenému, jelikož je méně kalorický. Jedná se o tzv. low carb cheesecake.

Samozřejmě pokud víte, že máte čas a druhý den vám má přijít návštěva, můžete se v klidu pustit do nepečeného. Musí být na noc v lednici, aby měl tu správnou konzistenci.

Druhy cheesecaku

Sladká tečka na konec může být jakéhokoliv druhu, možností je opravdu spoustu například:

  • citronový cheesecake
  • karamelový cheesecake
  • tvarohový cheesecake
  • jahodový cheesecake
  • limetkový cheesecake
  • čokoládový cheesecake
  • borůvkový cheesecake
  • existují i speciální cheesecaky jako lotus nebo oreo pojmenované po známých sušenkách

Při výběru jsme favorizovali prověřené cheesecaky z našeho okolí a proto jsme si vybrali pro naše recepty čokoládový a borůvkový.

Jako první si společně připravíme čokoládový fitness cheesecake. Pokud jste aktivním sportovcem není problém přidat do cheesecaku protein.

Věděli jste: Většina cheesecaku jde vyrobit i ve veganské variantě.

Recept: Pečený čokoládový fitness cheesecake

naservírovaný čokoládový cheesecake
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Počet porcí: 12
  • Náročnost přípravy: Střední

Ingredience

  • 100g ovesných vloček
  • 50g směs ořechu (výběr podle vaší chuti)
  • 50g másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 jemné tvarohy
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce 100% kakaa
  • 1 čokoláda (preferuji ochucenou, kolem 70% kakaa)
  • kokosový olej

Postup přípravy

Postup na přípravu je opravdu jednoduchý. Připravíte si formu na pečení, můžete jí vymazat kokosovým olejem či použít pečící papír. To je zcela na Vás. Poté předehřejte troubu na 180°C.

Korpus – Ovesné vločky smíchejte se směsí ořechu, 1 lžící medu a rozpuštěným máslem. Tento základ poté vytvarujte ve formě na pečení a dejte do trouby. Cca na 10 minut. Vyndejte, na nechte odpočinout

Tvarohový základ – Rozdělte si vajíčko na žloutky a bílek. Začněte se žloutky. Ručně je na šlehejte a postupně přidávejte ingredience v pořadí, med, kakao, tvaroh. Jakmile bude směs hladká, vyšlehejte bílek a opatrně v míchejte do mísy s tvarohem. To vše pak vylijeme na připravený korpus a dáme do trouby. Pečeme 30 minut.

Poleva – Stačí vám jakákoliv nádoba, kterou můžete umístit do mikrovlnce. Jedna lžička kokosového oleje a čokoládka rozdrobená na kousky. Nechte v mikrovlnce cca na 1 minutu. Dobře promíchejte.

Jakmile je cheesecakem upečený, vyndejte jej s trouby a čokoládovou polevou zalijte. Nechte odpočinout a můžete podávat!

Tip: Doporučuji skladovat cheesecake v lednici. Co se týče ozdoby, můžeme použít zbytek ořechů, nějaké ovoce, co máte rádi. Pokud chcete podávat cheesecake teplý, přidejte na talířek lžíci řeckého jogurtu nebo kopeček vanilkové zmrzliny.

Recept: Nepečený cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

borůvkový cheesecake
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Počet porcí: 6
  • Náročnost přípravy: Střední

Ingredience

  • 100g ovesných vloček
  • 50g mandlí (sekané)
  • 50g másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 jemné tvarohy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce želatiny
  • 1 bílá čokoláda
  • 100g borůvek

Postup přípravy

Příprava korpusu – Ovesné vločky, madle, 1 lžíce medu a máslo v pokojové teplotě smícháme dohromady. Vzniklou hmotu vymačkáme do dortové formy a odložíme do lednice. Formu můžeme vymazat a vysypat jemnou směsí z mandlí či pouze použít pečící papír.

Tvarohový základ – V míse začneme pomalu šlehat tvaroh, ke kterému postupně budeme přidávat, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu, med, želatinu a na konec bílou čokoládu.

Čokoládu je třeba rozpustit. Rozmačkejte na kostky, přidejte půl lžičky kokosového oleje a dejte cca na 1 minutu do mikrovlnky. Poté pomalu přidejte do tvarohové směsi a řádně vše našlehejte (čím déle budete šlehat tím bude cheesecake vzdušnější). Jakmile bude směs hladká, vyndejte korpus a zalijte jej tvarohovým základem. Uhlaďte a ozdobte borůvkami.

Ponechte jej v lednici minimálně 5 hodin.

Náš tip: Než umístíte borůvky můžete jej zasypat strouhaným kokosem.

A proč vlastně nahrazovat některé ingredience?

V rychlosti si řekněme co vše z těchto ingrediencí můžeme získat. Ovšem nezapomínejme, že vždy i zdravá složka musí být podávaná v té správné míře.

Náhrada sušenek ořechy, vlašské ořechy obsahují minerály a železo. Lískové ořechy snižují cholesterol. Z mandlí čerpáme vlákninu a přirozenou podporu střev. Za to pistácie jsou označovány za nejméně kalorické a kešu ořechy jsou aktivní na zinek a hořčík.

Med jako takový má jednoduché cukry, obsahuje aminokyselinu a minerální prvky.

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, vitamínu B1, B6, E, železa, fosforu, vápníku, nenasycených mastných kyselin a také lecitinu.

Tvaroh jakožto hlavní složka cheesecaku je vysoký na vápník, který je potřebný pro kosti, Čím je tučnější tím má více vitamínů.

Jaké ingredience zvolíte necháme čistě na Vás. Neberte recepty jako jednotvárnou předlohu. Zvolte ingredience tak, aby byli prospěšné pro Vaše tělo. Budete se cítit lépe a ještě více vám bude chutnat.

Přejeme dobrou chuť! Podělte se s ostatními o vaše oblíbené recepty v diskuzi pod tímto článkem a nezapomeňte tyto vynikající recepty sdílet i vašim přátelům.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Počet hlasujících 16

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak uvařit zelí
Jak uvařit zelí

Zelí je zelenina číslo jedna pro všechny opravdové znalce chutných a zdravých potravin. Vyživuje a léčí a pobaví duši.  Pro bílé >>>

Jak jíst avokádo
Jak jíst avokádo

Avokádo je lahůdka mnoha tváří. I přes vysokou míru obsaženého tuku je perfektní potravinou do diet. Důvodem je výborná stravitelnost >>>

2 Comments

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *