Jak připravit kávu
Kvalitní kávu si můžete jednoduše připravit i v pohodlí domova – stačí k tomu mít základní znalosti, několik jednoduchých pomůcek a pár minut času. S pomocí tohoto návodu se dozvíte všechny zásadní informace, které budete k domácí přípravě kávy potřebovat. Přestože se množství pojmů a postupů může stát na první pohled složitým, příprava vybrané kávy Vám ve výsledku zabere jen zlomek času, který bude potřebovat k přečtení tohoto článku!
Obsah:
Výběr kávy
Nejprve je třeba v krátkosti představit faktory, které jako spotřebitel sice neovlivníte, je ale dobré o nich vědět ještě předtím, než se vydáte kávová zrnka pořídit. Jedná se o stručné představení odrůd kávy a způsobu jejího zpracování. Představení hlavních kategorií chutí a také možností zpracování Vám totiž pomohou při základní orientaci ve světě kávy. Na úvod postačí vědět, že káva je stále zelená rostlina s červeno-žlutými plody a že kávová zrnka jsou peckami těchto plodů, které se spletitými cestami dostávají z plantáží do pražíren a následně do obchodů.
Základní dělení
Co se týče odrůd, zjednodušeně je možné je rozdělit do dvou skupin na arabicu a robustu. První z nich je mnohem rozšířenější, její podíl na trhu je přibližně 70 %. Chuťově je v porovnání s robustou jemnější, ovocnější a kyselejší. Robusta je oproti tomu více zásaditá, hořká a obecně chuťově výraznější. Druhově je pestřejší a méně náročná na pěstování, ve světovém měřítku je ale celkově prodávaná méně. V současnosti je možné vybrat si z velkého množství kávových směsí, které využívají chuťových vlastností obou zmiňovaných typů.
Způsoby pražení
Dalším velmi významným faktorem, podílejícím se na výsledné chuti kávy je proces pražení. V tomto momentu surová kávová zrna získávají svou barvu, strukturu a typické kávové aroma. Proces trvá přibližně 10-20 minut a lze jím výrazně upravit chuťové vlastnosti výsledné směsi, od jemnější lehce pražené kávy až po směsi výrazně hořké chuti.
TIP: Při výběru kávy se nebojte experimentovat. Každá z odrůd se vyznačuje jinými chuťovými vlastnostmi, které se navíc v průběhu zpracovávání výrazně proměňují. Bylo by škoda se tyto možnosti připravit.
Možnosti domácí přípravy
V současné době je možností přípravy velké množství, tento článek se bude věnovat pouze těm v současnosti nejběžněji využívaným postupům. Pro přehlednost ale můžeme představit také několik dalších jednoduchých postupů, které lze při domácí přípravě využít. Příslušenství ke většině z nich se prodává v každém větším obchodním centru a ve specializovaných obchodech. Jaké jsou tedy možnosti? Kromě níže popsaných postupů pomocí kávovarů, moka konvičky a filtrů Vám představíme ještě french press, aeropress a džezvu jako jednoduché alternativy, které doma zvládnete s přehledem.
French press
French press je válcovitá skleněná nádoba s pístem, který pomáhá udržovat sedlinu na dně. Jeho výhodou je, že je v něm možné připravit větší množství kávy najednou a dá se využít také při přípravě sypaného čaje. Kávu stačí jednoduše zalít vodou a sedlinu následně stlačit pístem. Jak prosté!
Aeropress
Aeropress patří na našem trhu k novinkám. Jde rovněž o jeden z nejsnadnějších a nejrychlejších způsobů přípravy kávy, pro svoji práci nepotřebuje nic víc než horkou vodu a předem namletou kávu. Jedná se o jednoduchý mechanický přístroj fungující na principu pístu, který je díky své velikosti vhodný i na cesty.
Džezva
Džezva je vhodná především k domácí přípravě, je totiž potřeba pro ni zajistit přísun tepla v podobě plotýnky. Jemně namletá káva se nasype přímo na dno nádoby, ve které se společně s vodou nechá několikrát zpěnit. Podává se v šálcích a vyznačuje se tím, že se na jejich dně projevuje jemná usazenina, podobně jako v případě známé „turecké kávy“.
Způsob mletí
Při domácí přípravě kávy je třeba zvážit požadovanou hrubost mletí, kterou je vhodné zohlednit při výběru kávového mlýnku. Elektronické mlýnky většinou poskytují možnost zvolit si jemnost při každém mletí. Ruční mlýnky tuto možnost pochopitelně nemají, i přesto si najdou své uplatnění v případě, že už máte jasno ve způsobu přípravy, který budete upřednostňovat. Na tomto místě poskytujeme základní přehled možností mletí podle vybraného typu přípravy kávy od nejhrubšího mletí po nejjemnější.
- French press – hrubé
- Moka konvička – středně jemné
- Espresso – jemné
- Džezva – extra jemné
TIP: Ve většině pražíren a prodejen s kávou je možné na místě požádat o namletí zrnkové kávy na Vámi požadovanou jemnost podle způsobu přípravy, kterému dáváte přednost.
Postupy přípravy
V současnosti jsou nejpoužívanější následující postupy, jež si svou oblibu si získaly díky jednoduchosti přípravy, kterou se vyznačují. Postupně se podíváme na přípravu filtrované kávy pomocí tzv. dripperu a jednoduchou přípravu kávy pomocí moka konvičky. Nakonec se zaměříme také na základní pravidla přípravy kávy v kávovaru.
Filtrovaná káva
Co si připravit?
Hlavní pomůckou je v tomto případě tzv. dripper. Jedná se o skleněný nebo plastový trychtýř s papírovými filtry, přes které se káva dostává přímo do nádoby. Káva je tak velmi silná, veškerá sedlina zůstává na filtračním papíru. Budete tedy potřebovat dripper, filtry a šálek. Šálek se doporučuje používat skleněný, abyste nad celým procesem měli dostatečnou kontrolu.
Postup:
- Dripper položte na šálek a vložte do něj papírový filtr.
- Takto usazený filtr vypláchněte horkou vodou. Papír tak lépe přilne k okrajům dripperu, nádoba na kávu se v tomto kroku prohřeje na požadovanou teplotu.
- Filtr jemně povytáhněte a vložte do něj 6-8 g mleté kávy na 100 ml vody. Toto množství přibližně odpovídá jedné polévkové lžíci. Hrubost mletí by měla být mezi french pressem a espressem, viz výše.
- Na kávu vlijte menší množství vody tak, aby její hladina jen těsně pokrývala namletá zrnka. Po necelé minutě můžete krouživými pohyby začít pomalu dolévat zbytek připravené vody. Následně dopřejte filtru několik minut, během nichž Vám dokáže vodu přeměnit v silný kávový nápoj. Výhodou tohoto postupu je, že má káva možnost v porovnání s kávovarem rozvíjet více svých chuťových vlastností, ne každému však tento fakt vyhovuje.
TIP: Použité zbytky kávy jsou snadno rozložitelné, s klidným svědomím je tak můžete přidat do Vašeho kompostu.
Moka konvička
Co si připravit?
Moka konvička je oblíbenou pomůckou pro rychlou přípravu domácí kávy, která si v českých domácnostech postupně získává své místo a je také oblíbeným kuchyňským doplňkem. Pro přípravu kávy budete kromě konvičky potřebovat už jenom vodu a středně namletou kávu. Konvička se skládá ze tří dílů, přičemž do spodní nádobky patří voda a o patro výše mletá káva. Horní část je vyhrazena pro výsledný nápoj.
Postup:
- Do spodní nádržky vlijte vodu. Hranicí, kterou byste neměli překročit, je výška pojistného ventilu.
- Na nádobku usaďte střední část (filtr) a naplňte jej kávou. Po usazení by jeho spodní část měla dosahovat vodní hladiny v nádržce pod ním.
- Pevně přišroubujte zbývající část konvičky na spodní díl. Pokud spojení nebude dostatečně těsné, káva tímto otvorem bude protékat.
- Konvičku postavte na mírný plamen a počkejte několik minut, dokud se horní část nenaplní vodou. Káva je hotová v okamžiku, kdy ze spodní části konvičky přestane vycházet voda.
TIP: Při pořizování konvičky zvažte její velikost podle členů Vaší domácnosti i podle toho, jak velké šálky si rádi dopřáváte. Velikosti začínají na kávě o objemu jednoho espressa.
Kávovary
Pákový kávovar
Návod na přípravu kávy v kávovaru bývá ve většině případů přiložen v balení. Obecně platí, že do nádobky přidáte vodu, páku naplníte mletou kávou, kávu stlačíte a připojíte na určené místo v přední části přístroje. Horká voda se pak v průběhu několika sekund pod tlakem jednoduše přefiltruje přímo do vašeho šálku. Některé modely pákových kávovarů jsou vybaveny šlehačem mléka, což Vám při přípravě některých typů káv může výrazně usnadnit práci.
TIP: Pro základní šlehání mléka nepotřebujete speciální příslušenství. Na přípravu jednoduchého cappuccina Vám bude stačit jakákoliv uzavíratelná nádoba, ve které teplé mléko řádně protřepete, podobně jako při přípravě koktejlů.
Automatický kávovar
Obsluha automatického kávovaru je bezpochyby nejjednodušší ze všech uvedených postupů. Obsahují zásobníky na vodu i na kávová zrnka, množství ingrediencí si samy volí podle Vámi zvolené intenzity a velikosti šálku. Výhodou je, že káva je vždy čerstvě mletá přesně v tom množství, které jste si sami zvolili. Zrnka kávy by však neměla v zásobníku zůstávat příliš dlouho, aby neztratila své přirozené aroma. Obsluha kapslových kávovarů je ve své podstatě velmi podobná – namísto kávových zrnek do zásobníku vkládáte předem připravené kapsle.
TIP: Nezapomeňte kávovar pravidelně udržovat – čistota příslušenství se často odráží v chuti připravovaného nápoje.
- 7SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments