Jak na střevní potíže
Střevní potíže mohou sužovat kohokoliv z nás. Bohužel ne vždy se jedná o typickou střevní chřipku. Pokud je vám nevolno, pokud zvracíte nebo máte vysokou teplotu, může se sice jednat o střevní chřipku, ale taky se může jednat o zánět střev. Nikdy proto nepodceňujte sebemenší bolesti. Právě ty signalizují, že není něco v pořádku. Střevní chřipka obvykle odchází po pár dnech. Jestliže bude bolest setrvávat, okamžitě vyhledejte odbornou lékařskou pomoc. Samozřejmě se dá jakýmkoli střevním potížím předcházet. Ptáte se jak?
Obsah:
Nejčastější střevní potíže
Mezi nejčastější záněty střev patří Crohnova choroba nebo například různé duhy kolitidy. Těmto nepříjemným nemocem, které obvykle následuje dlouhá léčba, se dá předcházet. Vyzkoušet můžete několik babských rad.
Jak jsme zmínili, bolesti žaludku či střev nikdy nesignalizují nic dobrého. Může se sice jednat o střevní chřipku, ale taky nikoliv. Čím dál častěji se u lidí vyskytují záněty střev, které mohou být způsobeny různými faktory. Nejčastěji za záněty střev může nevhodná strava, která je plná rafinovaných cukrů a která je ochuzená o vlákninu a vitaminy. Za záněty střev samozřejmě může i genetika. Platí tedy, že pokud máte nebo měli jste v rodině někoho, kdo trpěl záněty střev, je třeba vyhledat lékaře, abyste tak předešli možným nemocem nebo abyste včas odchytli nebezpečný zánět.
Cvičíte dostatečně?
Je všeobecně známé, že střeva potřebují pohyb. Mnohé záněty střev vznikají právě z toho důvodu, že se člověk málo hýbe. Pokud vám to čas neumožňuje, nechoďte do posilovny, jen do obchodu nejezděte metrem či tramvají, ale choďte po svých. I procházky jsou pohybem, který střevům prospívá.
Hýbat by se měli dostatečně hlavně ti, kteří mají sedavé zaměstnání, nebo ti, kteří jsou už v důchodu. Jestli z důvodu nějaké nemoci či virózy pohyb není možný, je skvělé si krouživě masírovat oblast střev. Během masáže dojde k prokrvení a budete mít jistotu, že střeva správně fungují.
Jíte dostatek zeleniny a ovoce?
Většina zánětů vzniká proto, že člověk nemá dostatečný přísun vlákniny. Stačí, když budete jíst více zeleniny. Každý ví, že zelenina je nejlepším zdrojem vlákniny. Samozřejmě nezapomínejte ani na ovoce, které je naopak zdrojem vitaminů, jež podporují a posilují náš imunitní systém, díky němuž jsme méně náchylní k nemocem, tedy i k zánětům střev.
Maso nejezte denně
Sice se říká, že člověk musí jíst dostatek masa, ale to neznamená, že ho musíte jíst denně. Maso je sice zdroj mnoha tělu prospěšných látek, ale taky je to příčina zánětu střev. Mnohé maso nedokáže trávicí soustava zpracovat tak kvalitně. Problém je hlavně v červeném masu. U červeného masa se vždy zajímejte o jeho přípravu, protože ta vám prozradí, jestli je pro vás maso škodlivé či nikoliv.
Co dělat, když mě zánět už trápí?
Samozřejmě existuje i několik babských rad, které tu jsou pro okamžiky, kdy vás už zánět sužuje. Jestli vás trápí například zánět tlustého střeva, doporučuje se jíst více vařené potravy. Během léčby zánětu je vám naordinována kvalitní strava, která je bohatá na vlákninu, ovšem místo syrové zeleniny zkonzumujte raději uvařenou. Nemusíte ji vařit dlouho, stačí krátce, aby v zelenině zůstaly prospěšné látky. Uvařená zelenina (i ovoce) je pro naše střeva mnohem šetrnější.
Taky vám pomůže bylinné koření, které budete přidávat do jídla. Babičky dříve doporučovaly hlavně majoránku zahradní nebo tymián. Právě tyto dvě bylinky pomáhají při trávení tučnějších jídel, navíc mají antibakteriální účinky a pomáhají uvolňovat křeče.
K dalším doslova zázračným bylinkám se řadí například libeček. Úspěšně bojuje proti střevním parazitům a díky němu skvěle trávíme drůbeží maso. Vyléčit záněty nejvíce pomůže šalvěj, po které se rychleji hojí zánětlivé procesy a sliznice žaludku.
Jak obecně předcházet zánětům střev
Záněty střev jsou onemocnění, která se vyskytují čím dál častěji. Nemůžeme se tomu divit, vždyť na každém rohu nás láká rychlé občerstvení, kterému jenom málokdo odolá. Za záněty střev samozřejmě nemůže jen nezdravá strava, ale v poslední době je tou nejčastější příčinou. Mezi příčiny se řadí také věk či dědičnost. Pokud víte o někom z rodiny, kdo trpěl na záněty střev, raději se také nechte vyšetřit, ať případným onemocněním předejdete. Samozřejmě můžete dělat i mnoho jiných věcí, které vám pomohou předcházet velice nepříjemným zánětům střev, které se neléčí jen několik týdnů, ale často i dlouhé měsíce.
Lidé si často pletou záněty střev se střevní chřipkou. Příznaky jsou velice podobné, přesto u zánětů střev jsou příznaky horší a bohužel i bolestivější. K těm nepříjemným příznakům zánětu střev se řadí například častá stolice, kdy nemocní chodí vykonávat svou potřebu i patnáctkrát denně, také se ve stolici objevuje krev, je vám nevolno, vyskytují se bolesti kloubů a konečníku či ztrácíte chuť k jídlu.
Je však nutné podotknout, že lze dělat hned několik věcí, které vám pomohou nepříjemným zánětům střev předcházet. Přinášíme vám rovnou sedm návyků, díky kterým budete před zánětlivými onemocněními střev odolnější.
1) Jezte více ovoce a zeleniny
Jak jsme zmínili, velice častou příčinou zánětů střev je špatná strava, tedy konkrétně špatná skladba stravy. Lidé totiž zapomínají na vlákninu a na vitaminy. Vlákninu a vitaminy nahrazují rafinovanými cukry, které trávicí soustava často nestráví tak, jak by měla. Je tedy třeba, abyste do svého jídelníčku zařadili více ovoce a zeleniny.
Všeobecně se ví, že nejlepším zdrojem vlákniny je právě zelenina. Nejen, že díky dostatečnému množství konzumace zeleniny předcházíme zánětům střev, ale taky ti, kteří konzumují dostatečné množství zeleniny, úspěšně odolávají i rakovině střev.
2) Dostaňte do těla větší množství vitaminu D a C
Obecně platí, že ten, kdo má slabý imunitní systém, je náchylnější ke všem nemocem – bohužel i k zánětům. Proto se snažte posílit svůj imunitní systém. Lze to například tak, že zvýšíte konzumaci vitaminu C a D. O vitaminu C se ví, že nejlépe posiluje imunitní systém. Vitamin D je také velice prospěšný pro naši imunitu, navíc chrání především tlusté střevo a konečník.
3) Pozor na červené maso
Velké množství pacientů, kteří trpěli zánětem střev, v dřívější době jedlo velké množství červeného masa. Červené maso je však velice nebezpečné pro naše zdraví, do těla nám dává rakovinotvorné složky. Vždy si tedy zjistěte vše o tom, jak bylo maso zpracováno a připraveno. Červené maso není až tak velkým problémem, pokud se konzumuje výjimečně, přesto je nutné vědět vše o tom, jak se maso připravilo.
4) Více se hýbejte
Za mnoho zánětů může i nedostatečný pohyb. V dnešním sedavém způsobu života nic neobvyklého. Pokud se zkrátka nehýbete, tělo nespaluje tak, jak má. Proto do svého denního programu zařaďte, alespoň jednu krátkou procházku nebo sportovní aktivitu navíc.
5) Omezte alkohol a kouření
Jak jsme zmínili, existuje mnoho příčin vzniku zánětlivých onemocnění střev. V mnoha případech za záněty střev může strava. Pokud chcete zánětům střev předcházet, zaměřte se na zlozvyky, protože i ty spadají do kategorie příčin zánětů střev. Samozřejmě se konzumace alkoholu či kouření zbavovat úplně nemusíte, ale omezte to. Pokud rádi chodíte na pivo, i tyto zvyky omezte. Pivo je ve velké míře nepřítelem, ne přítelem.
6) Česnek jako nejlepší kamarád
Málokdo ví, že je česnek přírodní antibiotikum. Pokud ho zařadíte do svého jídelníčku, nejen, že se vám budou vyhýbat onemocnění, ale taky se vám budou vyhýbat záněty střev. Česnek je navíc skvělý v boji proti rakovině, a to nejen proti rakovině tlustého střeva, ale úspěšně bojuje i proti rakovině žaludku nebo konečníku.
7) Nepodceňujte příznaky
Naší poslední radou, naším posledním doporučeným návykem je to, abyste nepodceňovali své bolesti. Naučte se své doktory navštěvovat vždy, když vás něco bolí. Neříkejte si, že jsou to jen hlouposti – žádná bolest není hloupost. Jenom tehdy, kdy včas navštívíte svého ošetřujícího lékaře, můžete předejít pokročilému stádiu zánětu.
- 34SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments