Jak odmrazit mrazák
Znáte ten pocit, dveře mrazáku již prakticky nejdou otevřít a o to hůře jde následně jejich zavírání. Uvnitř to navíc vypadá jak v ledovém království a množství přimrzlého ledu a okolní vody jen narůstá geometrickou řadou, tudíž místa na potraviny je méně a méně. V tento okamžik přichází na řadu několik obvykle nenáviděných činností, které vám mrazák pomohou odmrazit. S naším návodem to pro vás ale bude hračka.
TIP: Výhodou pravidelného odmrazování je nižší spotřeba energie a to i o desítky procent! Stačí přitom jediné, odmrazovat mrazák pravidelně, přičemž ideální frekvence je jedenkrát za rok. Na Vaší peněžence se to jistě projeví.
Obsah:
Potraviny dejte do co nejchladnějšího prostředí
Nejlépe se odmrazuje chladnička či mrazák v zimě. Potraviny můžete jednoduše v nějakém boxu přenést ven a nemělo by dojít k jejich zkáze.
Potraviny přesuňte do krabic. Do spodních míst umístěte ty nejnáchylnější potraviny.
- Krabici s potravinami přikryjte dekou, udržíte ji tak déle v chladu. Krabici s potravinami vyneste ven nebo ji uložte do co nejchladnějšího prostředí.
- Není-li zbytí a musíte odmrazovat ihned, i když je teplejší počasí, pomoci Vám může přenosný chladicí box nebo alespoň sáčky s ledem, které k potravinám přiložíte.
- Nějaký ten stupeň chladu navíc získáte, pokud budete mrazák odmrazovat večer nebo brzy ráno, kdy ještě není takové teplo.
Pozor: Pokud je námraza silnější 5 milimetrů, neváhejte s odmrazením ani v létě. V tento moment již mrazák jede na plné obrátky a zbytečně tak platíte za větší spotřebu elektřiny.
Vypojte lednici a mrazák ze sítě
Pakliže nemáte dvoumotorovou lednici, která by měla mrazák oddělený, musíte vypnout mrazák i s ledničkou. Určitě jej vytáhněte i ze zásuvky. Opatrnosti není nikdy dost.
- Pozor: Dříve než to ale uděláte, koukněte, co vaše mraznička nabízí za možnosti. Většinu moderních mrazáků již není potřeba odmrazovat. Nové typy mrazniček mají totiž zabudovaný odmrazovací mechanismus, často označovaný jako tzv. No frost, který vám proces usnadní.
- Některé ledničky mají tzv. funkci SuperFrost. Tuto funkci aktivujete přibližně 24 hodin před čistící a rozmrazovací akcí. Teplota se sníží z tradičních -18 °C na -32 °C, tím pádem se potraviny zamrazí ještě hlouběji a zabrání se tak jejich rychlému tání. Vy tak získáte více času a budete mít dostatek prostoru na poctivé odmrazování a čištění.
Vyjměte jednotlivé díly a fochy z lednice
Uvolníte si tak prostor a lépe se vám s odtékající vodou a ledem bude manipulovat. Veškeré vyndané přihrádky později vyčistíme.
Odebírejte odtékající vodu
Tato fáze je nejnáročnější, protože intenzita tání je v této chvílí nejsilnější. Zkontrolujte, jaký má vaše mraznička odtokový systém, který vám tající vodu pomůže odpouštět. Nejčastěji se objevuje odtokový kanálek, který vás přebytečné vody ve větším množství zbaví.
- Na zbytek vody budete muset použít hadry či mop. Abyste nemuseli vodu zbytečně přenášet, je nejpraktičtější zbavovat se jí rovnou do kbelíku.
- Nápomocné vám také mohou být noviny, které můžete rozložit na zem. Určitě vám minimálně pomohou zabránit uklouznutí či jinému úrazu při přesouvání se.
- Pokud nemáte žádný odtokový kanálek, pomoci si můžete obyčejnými plechy na pečení. Ty položte do polic v mrazáku, kam ze stěn bude voda stékat. Plech následně jednoduše vezmete a vylijete.
Škrabkou se zbavte přebytečného ledu
Mezitím se zbavte přebytečného ledu, který v mrazáku zůstal. Buďte opatrní, ať nedojde k mechanickému poškození.
- Celý proces můžete urychlit tím, že si špachtli necháte nahřát. V kontaktu s ledem bude poté jistě účinnější.
- Použít můžete také horkou páru z hrnce. Hrnec s horkou vodou položte doprostřed mrazáku na plech. Horká pára poté udělá své. Nikdy ale horkou vodou spotřebič neutírejte, mohlo by dojít k teplotnímu šoku spotřebiče a jeho poškození.
- Dobrým pomocníkem je také fén nebo ventilátor, který necháte v adekvátním odstupu působit.
Ledničku vymyjte
Když už po ledu není ani památky, stačí pouze ledničku poctivě vytřít. Existují speciální prostředky k tomu určené, ale posloužit může také domácí pomocník jako je ocet nebo smíchaná jedlá soda a voda. Dejte ale dobrý pozor, ať zbytečnými experimenty nepoškodíte povrch plastů. Nejlepší variantou je použít trochu mycího prostředku.
- Důkladně očistěte i gumové těsnění, které zajistí, aby vzduch do ledničky neproudil v takovém množství.
- Pozor: nezapomeňte na ledničku zezadu a zbavte se veškerého prachu a nečistot! Použít také můžete aroma, které vám ledničku provoní.
Vše vysušte
Každá kapka vody by se mohla proměnit v potenciální led, proto se nebojte vysušit mrazák do poslední kapky.
Lednici zapněte a nechte 20 minut běžet naprázdno
Zapněte mrazničku a 20 minut ji ponechte prázdnou. Mezitím si zkontrolujte expirační dobu potravin a jejich stav. Odstávka se mohla projevit na kvalitě produktů i jejich životnosti. Určitě je proto konzumujte prioritně.
TIP: Aby mrazák či lednička pracovaly efektivně a nedocházelo ke ztrátě energie, měla by být plná ze 70 %.
Potraviny naskládejte zpět
Potraviny vraťte na původní místo a práce je dokonána. Celý proces je možné s nejrůznějšími urychlovacími tipy stáhnout i na jednu hodinu trvání.
- 15SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments