Jak vyčistit troubu

Čištění trouby správným postupem jde rychle a snadno

V některých domácnostech se elektrická trouba používá jednou týdně, v jiných každý den. Když však přijde na řadu čištění, jen málokterá hospodyňka se do práce pustí s chutí a nadšením. Jelikož dráždivé čisticí prostředky mohou uvnitř spotřebiče zanechat škodlivé stopy, je lepší případným výparům úplně předejít. Sesbírali jsme pro vás ty nejlepší návody na čištění, se kterými se váš pomocník bude opět lesknout jako nový.

1. Nejúčinnější je prevence

Pokud si při drhnutí elektrické trouby nechcete sedřít ruky, neodkládejte údržbu až na předvánoční pečení. Během pečení masa totiž prská výpek nebo se vám může stát, že těsto přeteče z formy. Mastnotu a nečistoty je nejvhodnější odstranit co nejdříve, aby se nepřipalovalo zas a znova. V případě, že vám tento typ spotřebiče nedávno dosloužil a poohlížíte se po novější verzi, možná vás osloví právě pyrolytická trouba. Výrobci se totiž pyšní jedinečnou technologií, která jakékoliv zbytky spálí teplotou 500 ° C na popel a následně je stačí jednoduše zamést metličkou nebo setřít navlhčeným hadříkem.

2. Čemu se raději vyhnout?

I když je elektrická trouba zevnitř kovová, používání drsných čistících nástrojů rozhodně není na místě. Zapomeňte proto na ostré drátěnky či kovové kartáčky, které by mohly povrch poškrábat a nenávratně poškodit. Výjimku tvoří škrabka na čištění sklokeramické varné desky, která se mnohým hospodyňkám osvědčila při odstraňování nečistot ze skla na vnitřní straně dvířek. Vždy však platí, že troubu čistíme až tehdy, když je dostatečně vychladlá a nehrozí nám popálení.

3. Vyzkoušejte silnou trojkombinaci

Tento návod není čistě přírodní, protože zahrnuje použití přípravku na mytí nádobí, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Budete potřebovat jednu lžíci, kterou přidáte do zapékací mísy s naplněnou vodou. Jakmile vodu se saponátem vložíte dovnitř, troubu zapněte na 50 ° C (horní i spodní ohřev) a nechte pracovat přibližně 50 minut, aby se veškerá mastnota uvolnila. Když trouba vychladne, vytvořte si směs ze dvou lžic kyseliny citrónové, dvou lžic sody a trochy vody tak, aby vám vznikla pasta. Touto směsí za pomoci houbičky vydrhněte všechny stěny trouby, dokud nejsou zcela čisté.

4. Všemocný ocet nikdy nezklame

Tento způsob čištění sice trvá poměrně dlouho, ale výsledek se zaručeně dostaví. Nejdříve je třeba vyrobit pastu z jedné lžíce sody a trochy vody. Touto směsí potřeme všechna připálená místa uvnitř trouby a podle možnosti necháme působit 12–24 hodin. Následně mokrou houbičkou setřeme tolik nečistot, kolik půjde. Pomocí rozprašovače na znečištěná místa naneseme ocet a znovu je potřeba to vymýt mokrou houbou. Celý proces završíme tím, že troubu zapneme na teplotu 50 ° C a necháme působit cca 20 minut. Pozitivem je, že směs ze sody a vody můžete použít i na skleněnou plochu dvířek.

5. Dejte šanci citrónům

Snad nejlevnější postup na vyčištění elektrické trouby doporučuje použití žlutých citrusových plodů, které jsou zvláště účinné v případě konvenční trouby. Vše, co budete potřebovat, jsou dva citrony, které vyždímáte do menší zapékací mísy. Do 1/3 objemu nádoby doplňte vodu, ponořte i 4 vylisované půlky citrónu, vše vložte do trouby a nechte pracovat přibližně půl hodiny při teplotě 250 ° C. V případě silného znečištění může být nutné nechat citronovou vodu působit déle. Po vychladnutí trouby vyčistěte všechny stěny houbičkou a silikonovou stěrkou, kterou uvolníte větší kousky. Pokud špína nechce sejít dolů, zkuste ji ještě jednou dobře postříkat citrónovou vodou a vydrhnout. Na závěr troubu osušte papírovým utěrkami.

Byl tento článek užitečný?

Související články
0 komentářů

Zatím nejsou k dispozici žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.