Jak namíchat Aperol Spritz? [recept]
Vychutnejte si letní osvěžení v podobě jednoduchého (ale o to chutnějšího) drinku, který zvládnete hravě připravit během pár chvil. Potřebovat budete Aperol, šumivé víno Prosecco, perlivou vodu, pomeranč a led. Tento drink obsahuje malé množství alkoholu a skvěle se doplňuje s předkrmy, chuťovkami nebo jednohubkami. My vám poradíme, jak na jeho přípravu, a přidáme pár informací o tomto nápoji, který vzbuzuje rozličné ohlasy.
Co vše potřebujeme na Aperol Spritz?
Aperol
Samotný likér Aperol pochází z Itálie již z období první světové války. Za objevením tohoto nápoje se specifickou jemně nahořklou chutí stojí bratři Barbieri. Likér poznáme podle typického oranžovočerveného zbarvení a ovocné nahořklé chuti. Je totiž vytvořen z hořce, rebarbory, citrusových plodů (především z pomerančů), aromatických bylin a barviv. Podle škatulek jej řadíme mezi kořeněné bittery a má 11 % alkoholu. Chuťově i přípravou se hodí především k osvěžení v letních měsících, jelikož se často používá jako jedna z přísad do drinku Aperol Spritz, který má nízké procento alkoholu, což ocení v horkých dnech nejedna dáma.
Kvalitní Aperol 1l můžete zakoupit ZDE
Šumivé víno Prosecco
Další přísada potřebná k namíchání drinku Aperol Spritz je Prosecco. To má stejně jako Aperol kořeny v slunečné Itálii a jedná se o tradiční šumivé víno, které se vyrábí z odrůdy vinné révy Glera. Tato odrůda se využívá k výrobě perlivých vín, více však ale k výrobě šumivých vín, která známe právě pod názvem Prosecco. Jeho chuť je lehká s nádechem ovoce a květin, proto se nejlépe doplňuje s lehčími pokrmy, jako jsou těstoviny, mořské speciality nebo pokrmy z asijské kuchyně. Vzhledem k jeho původu se hodí například i jako přísada do italského rizota a dalších jídel.
Jak poznat kvalitní Prosecco?
Kvalitní a originální italské Prosecco poznáme díky označení DOC, které obdrží vína, jež prošla kontrolou původu, hektarového výnosu, doby zrání, technologie zpracování, ale také určitou mírou kvality. Vín s touto známkou existuje asi 500 druhů od průměrné až po nejvyšší kvalitu. Neuděláte špatně ani když sáhnete po víně s označením DOCG. Tato známka je udělována od roku 1980 za nejvyšší stupeň kvality a je jí označeno okolo 40 druhů vín, které prošly pečlivou kontrolou původu révy, hektarového výnosu, nadmořské výšky vinic a dalšími podmínkami, jako např. přezkoumáním komise ministerstva zemědělství ještě před lahvováním atd.
Zajímavost: Zkratky jsou odvozeny z italských názvů: DOC (Denominazione di origine controllata) a DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita)
Kde sehnat Prosecco?
I když platí, že čím lepší přísady, tím lepší drink, chutný Aperol Spritz namícháte i z běžně dostupných ingrediencí, které seženete v supermarketu. Pokud nemáte v plánu dělat drink pro opravdové fajnšmekry, bude vám stačit klasické suché víno Prosecco, které seženete přibližně od 100 do 150 korun. V letních měsících bývá často ve slevě společně s Aperolem v samostatných stojanech. Náhoda?
Super Prosecco pro přípravu Aperol Spritz můžete zakoupit ZDE
Perlivá voda a led
Dalšími přísadami je sodovka, která je k sehnání téměř v jakémkoli obchodě s potravinami, a led. Počítejte s tím, že budete potřebovat tolik ledu, abyste jím zaplnili přibližně polovinu sklenice.
Pomeranč
Jeden pomeranč vám vystačí hned na několik drinků. K přípravě se totiž používají jen plátky, kterými se ozdobí sklenice. Při koupi ale raději sáhněte po bio pomerančích. Jsou sice cenově dražší a někdy i méně dostupné, ale zato jsou mnohem kvalitnější. Plátek pomeranče bude namočený do drinku a pokud použijete konvenčně pěstovaný citrus, vyluhujete si s ním v nápoji i pár pesticidů. Jestliže jste si již tohle ovoce plné nástrah koupili, nepropadněte omylu, že bude stačit, když kůru umyjete ve vodě. Stačit to totiž nebude. Raději si v tom případě kůru ořežte a do drinku si nakrájejte pár kousků dužiny. Ušetříte si tak své zdraví. Těch pár pesticidů vás sice nezabije, ale posuďte sami, zda máte zájem je vědomě přijímat.
Jak na Aperol Spritz?
![Jak namíchat Aperol Spritz? [recept] 8 Příprava Aperol Spritz na párty](https://napovime.cz/wp-content/uploads/2020/09/aperol-spritz-na-party-1024x684.jpg)
Všechny ingredience byly již zmíněny. Jsou jimi Aperol, šumivé víno Prosecco, dále přidáme perlivou vodu, led a plátek pomeranče. Ten slouží především pro estetický vzhled.
Poměry ingrediencí se mohou lišit. I vy určitě po pár drincích přijdete na to, zda více holdujete hořké chuti Aperolu nebo si raději přidáte Prosecco. Nejznámější poměr je ale 3:2:1 nejen kvůli tomu, že se dobře pamatuje, ale i kvůli osvěžující vyváženosti chutí. Smíchejte tedy:
- 3 díly suchého Prosecca
- 2 díly Aperolu
- 1 díl sody
- led
- plátek pomeranče
Drink doporučujeme míchat do vysoké sklenice, která se běžně používá k pití vína. Užijete si tak nejen chuť, ale i vzhled drinku. Začněte kostkami ledu, kterými naplníte sklenici do půlky. Přilijte perlivou vodu, Prosecco a poté krouživými pohyby Aperol. Mohlo by se zdát, že na pořadí nesejde, dodržte ale aspoň metodu vlévání, aby se všechny přísady promíchaly. Sklenici ozdobte plátkem pomeranče, který naříznete a posadíte na okraj sklenice.
Pár zajímavostí z dějin o tom, co to pijeme…
Již jsme si řekli, že Aperol pochází z Itálie. Samotný název Aperol Spritz zní ale více jako nějaké zaříkadlo než italské spojení. Důvodem vyznění jeho názvu je, že pochází z jazyka, ve kterém zní všechna slova trošku jako zaříkadla, a to konkrétně z němčiny. Slovo spritz totiž pochází ze slova spritzen, což do češtiny můžeme přeložit jako (vinný) střik.
A proč zrovna z němčiny? Tento název pochází již z 19. století a vznikl v období Rakousko-Uherské monarchie po porážce Napoleona, když rakouští vojáci ochutnávali na území Benátska tamější víno. To se jim ale zdálo příliš silné, a proto si jej ředili vodou, a pro tento proces používali své označení spritz. Jednou vlastností jazyka je ta, že se neustále mění. Slovo spritz nám ale i v češtině zůstalo (v naší podobě špric) dodnes.
Vraťme se ale k samotnému drinku… V době 1. světové války bylo ve zvyku pít tzv. spritz, který si vojáci pro zahřátí míchali s nějakým likérem, jímž byl nejčastěji Aperol. V 30. letech 20. století se rozšířila fáma, že člověk, který konzumuje alkohol, bude štíhlý, a proto se dostal alkohol do módy. Mezi ženami začal být Aperol Spritz oblíbený, ale největší oblibu si získal jednoznačně až o několik desítek let později díky velké reklamní propagaci, která v nějaké míře pokračuje až dodnes. Od roku 2018 pod záštitou společnosti Coca-Cola. Aperol Spritz se drží na výsluní již několik let a k dostání je nejen v italských podnicích, ale dnes již téměř po celém (nejen) barmanském světě.
Fámy nebo fakta aneb co to teda pijeme?
Aperol je známý v mnoha koutech světa. Někteří na něj ale nenahlíží zrovna s přívětivostí. Například ve Spojených státech je prodej Aperolu zakázaný a nedali si jej doma ani Norové či Finové. Zjistilo se totiž, že nemusí jít jen o chutný nápoj, ale také o tichého protivníka. Tento 11procentní likér totiž obsahuje kromě cukru, vody a chininu také E110 a E124. Žluť SY neboli E110 je potravinářská žluť, která se vyrábí synteticky, přičemž o způsobu výroby není mnoho informací. Problémem tohoto barviva je, že je chemicky odvozeno od látky, která byla prokázána jako karcinogen a která může vyvolávat např. otoky kůže, vyrážku, astmatické či alergické reakce, zvracení nebo kopřivku. E124 neboli Poncerau může způsobovat podobné potíže. Tato látka není sice označená jako karcinogen, je u ní ale podezření.
The New York Times napsal o drinku před rokem článek, který upozorňuje na jeho znepokojující složení. Zmiňuje také fakt, že je drink velmi oblíbený a propagovaný nejen společností, která Aperol vlastní, ale také fanoušky tohoto drinku. Největší slávu má na Instagramu, kde si lidé vytvořili hashtag a drink se tak stal módou už jen díky zajímavému estetickému vzhledu.
Nemusíte se, ale bát, u nás se pije tento drink už několik let a žádné nebezpečné okolnosti nebyly zjištěny.
Jde to i jinak
Pokud vás přešla odvaha, ale nepřešla chuť, je tady stále mnoho možností. Místo „pravého“ Aperol Spritzu si můžete připravit drink s jiným složením, ale se stejnou hořkou a pomerančovou chutí.
Nealkoholický Aperol Spritz
Filip Sajler a Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci si připravili recept na nealkoholický Aperol Spritz. Připravíte si jej smícháním ledu, sody, 6 cl nealkoholického sektu, 10 cl crodina a 1 plátku citronu. Pokud jste nikdy neslyšeli o Crodinu, jedná se o nealkoholický aperitiv a v Česku budete muset zavítat do obchodů se specifickými dodavateli. Rozhodně ale stojí za ochutnání, jelikož se jedná o velmi chutný nápoj, který mimo jiné zachutná třeba i těhotným ženám, které by neměly holdovat alkoholu.
Drink Hugo
Pokud vám zbylo Prosecco a přemýšlíte, s čím by se dalo namíchat, můžete vyzkoušet třeba drink Hugo, který dokáže také skvěle osvěžit a stejně jako Aperol pochází z Itálie. Servíruje se taktéž ve vysokých sklenicích.
První ingrediencí jsou podrcené lístky máty, které vložíme do sklenice. Poté přilijeme 3 cl bezinkového sirupu, 2 cl perlivé vody a 7 cl šumivého vína Prosecca nebo jiného sektu. Vše promícháme, aby se chutě pořádně prolnuly a přidáme led. Drink můžeme ještě ozdobit pár lístky máty.
Lze nahradit Aperol?
Pokud máme v plánu namíchat Aperol Spritz, bylo by zvláštní chtít zrovna Aperol nahradit. Ale proč ne. Místo něj můžeme sáhnout například po jiném kořeněném bitteru, kterým je Campari obsahující výtažky z 86 bylin a citrusové ovoce.
Kvalitní Campari s výtažky z 86 bylin můžete zakoupit ZDE
- 252SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 komentářů