Jak připravit luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty
O kari koření jste už určitě nejednou slyšeli. Jeho kořeny jsou v Indii a ve své podstatě jde o směs kurkumy, koriandru, kardamomu, římského kmínu, pískavice, bílého pepře, mleté papriky a chilli. Existuje však nespočet kořenících směsí s menšími obměnami. Setkat se tak proto můžete (kromě indického) také s thajským kari, anglickým, javánským nebo karibským.
Víte že, některé recepty na kari obsahují i 25 druhů koření.
Obsah:
Co víme o kari
Hlavní přísadou kari koření je nepochybně kurkuma. Ta je společně se zázvorem výborným antioxidantem s anti mutagenním a protinádorovým působením. Eliminuje v těle volné radikály a v tomto ohledu je mnohem účinnější než vitamin C nebo E. Kurkuma kromě toho ulevuje též od bolesti a ovlivňují proteiny v těle, které snižují napětí v cévách.
Pokud bojujete s váhou, rozhodně se kari koření nevyhýbejte. Nejnovější vědecké výzkumy z Tuftské university v Bostonu totiž dokazují, že pokrm, který obsahuje kurkumu, vede k menšímu přibírání na váze než stejné jídlo bez přídavku kari. Kurkumin – látka obsažená v kari – totiž potlačuje nárůst tukových buněk a jeho příznivé schopnosti jsou spojovány také s léčbou rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby, artritidy a osteoporózy.
Kari ovšem působí též jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. U odřenin se skvěle hodí jako zásyp a navíc má jednoduše neodolatelnou chuť. I to je samozřejmě jeden z důvodů, proč bude ústředním tématem dnešního receptu právě kari. Připravíme si jeho odlehčenou variantu z červené čočky, v níž nebude chybět kajenský pepř, čerstvá mrkev, šťavnatá rajčata, zázvor ani koriandr.
Recept na čočkové kari s mrkví a rajčaty
Suroviny
Postup přípravy
V první řadě si do studené vody namočte všechnu červenou čočku. Díky svému složení není potřeba luštěninu namáčet přes noc ani ji dlouze vařit.
V druhém větším hrnci rozpalte máslo společně s olivovým olejem.
Všechny tři cibule si nakrájejte na malé kostičky, které následně vhoďte na rozpálený tuk.
Mrkve očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
Opět přisypejte k cibuli a promíchejte.
Jakmile cibulka trošku zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájená rajčata a najemno nastrouhaný zázvor.
Přisypejte kari koření, garam masalu, kajenský pepř a nechte restovat tak dlouho, dokud rajčata nezměknou.
Po jejich změknutí, přidejte slitou čočku a zeleninový vývar.
Přilijte rajčatovou passatu, zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.
Namísto soli použijte sójovou omáčku Shoyu a po odstavení z plamene dochuťte pepřem a rozetřeným česnekem.
Čočkové kari můžete podávat s rýží basmati nebo s volským okem a čerstvými bylinkami.
Ingredients
Directions
V první řadě si do studené vody namočte všechnu červenou čočku. Díky svému složení není potřeba luštěninu namáčet přes noc ani ji dlouze vařit.
V druhém větším hrnci rozpalte máslo společně s olivovým olejem.
Všechny tři cibule si nakrájejte na malé kostičky, které následně vhoďte na rozpálený tuk.
Mrkve očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
Opět přisypejte k cibuli a promíchejte.
Jakmile cibulka trošku zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájená rajčata a najemno nastrouhaný zázvor.
Přisypejte kari koření, garam masalu, kajenský pepř a nechte restovat tak dlouho, dokud rajčata nezměknou.
Po jejich změknutí, přidejte slitou čočku a zeleninový vývar.
Přilijte rajčatovou passatu, zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.
Namísto soli použijte sójovou omáčku Shoyu a po odstavení z plamene dochuťte pepřem a rozetřeným česnekem.
Čočkové kari můžete podávat s rýží basmati nebo s volským okem a čerstvými bylinkami.
Náš recept si můžete také vytisknout ZDE.
Další zajímavosti o červené čočce
- Červená čočka je nejlépe stravitelnou luštěninou
- Je plná rostlinných bílkovin a vlákniny.
- Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové.
- Je bohatá na draslík, fosfor, hořčík a vápník.
- Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu.
- Je účinná při odtučňovacích kúrách.
- Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě.
- Snižuje obsah cukru v krvi.
- Nadlouho zasytí a upravuje zažívání i trávení.
- Má skvělé zahušťovací schopnosti. Použít ji proto můžete i do polévek nebo omáček namísto klasické jíšky.
- Má velmi jemnou oříškovou chuť, proto zachutná i lidem, kteří jinak luštěniny příliš nekonzumují.
- Jako jedna z mála luštěnin nenadýmá.
Zkoušeli jste si doma připravovat čočkové kari? Dejte nám vědět, jak vám chutnalo! Napište nám do diskuze pod tento článek.
- 40SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments