Jak se zbavit molů

Fotografie kuchyně s moly

Motýla zavíječe moučného s jeho specifickým světle tmavým zabarvením můžeme najít po celém světě. Sypké směsi, čokoláda, rýže, mouka, oříšky, ovesné vločky, těstoviny, pečivo, ale i papír a suché dekorace, to jsou všechno pochoutky stvořené pro mlsné jazýčky molů. Že s nimi máte tu čest potkat se, tak poznáte velmi snadno. Poletující maličcí motýlci totiž zanechávající stopy v podobě drobných pavučinek a rychle se rozšiřujících hejnech. Mol umí škodit velmi vytrvale a zbavit se ho není otázkou dne, ale spíše měsíce. Nic ale není nemožné.

Prevence

Žádný mol je vždy nejlepší mol. Z tohoto důvodu je dobré myslet na několik preventivních pravidel, ať už jste ve fázi snahy o jejich vymýcení nebo se jejich výskytu pouze obáváte.

Nenakupujte zbytečně do zásoby

  • Snažte se vyvarovat zbytečných sypkých potravin nakoupených do zásoby. Dlouhodobě uchovávat můžete potraviny v plechovkách nebo zavařeniny.
  • Moli se velmi rychle množí a samičky dokážou naklást až 700 vajíček za život. Obvykle jejích život trvá asi 60 až 90 dní. Za rok se tak ve vaší skříňce může otočit až 5 generací molí rodinky a jejích vyhubení je potom o to těžší výzva.
  • Moli se k vám navíc mohou dostat přes digestoř, světlík nebo stoupačky. Je proto zbytečné je lákat nahromaděnými potravinami.
skříňka s potravinami

Kontrolujte nakoupené potraviny

  • Velmi často si škodnou můžete přinést přímo z obchodu. Kontrolujte proto pravidelně donesené zásoby.
  • Sypké směsi jako je mouka, cukr a podobně můžete prosít sítem.
  • Vždy se podívejte, zda obal nakoupených potravin není poškozený.
Přesýpací sítko s moukou

Dózy a krabičky

  • Papírové pytlíky jsou pro moly velmi snadno dostupné. Veškeré potraviny proto přesypte do uzavíratelné dózy s patentovaným zavíráním. Do sklenic můžete umístit těstoviny, čočku, ale i veškeré další sypké směsi.
  • Alternativou mohou být vakuové pytle, kterými celou potravinu zatáhnete a molům tak nedá šanci.

Tip našich babiček je přidávat mezi potraviny výrazné koření ostré vůně, tedy například kuličky černého pepře, pelyněk, bobkový list, esenciální oleje, citrónovou kůru nebo chmel.

Často ve spíži větrejte, sviťte a potraviny přemisťujte

  • Potraviny můžete preventivně na několik dní vložit do mrazáku. Moli nemají rádi chlad, jelikož přirozené prostředí pro ně má 19 stupňů. Velký teplotní rozdíl jejich zárodky zahubí.
  • Je-li to možné, často s potravinami hýbejte a kontrolujte je. Moli vyhledávají nejčastěji špatně dostupné místo, kde mají klid a tmu.

Útok

Najděte zdroj

  • Hledejte místo, kde je největší koncentrace molů. Nejčastěji vyhledávají otevřené a sypké směsi.
  • Potraviny, kde naleznete bílé pavučinky nebo dokonce larvy, tak bez milosti vyhoďte, jelikož moli zanechávají kontaminované výkaly a zároveň se velmi rychle šíří. Nikdy znehodnocené potraviny nekonzumujte! V jejich exkrementech se mohou množit roztoči a plísně, které jsou zdraví škodlivé.

Vymyjte skříně

  • Všechny dostupné potraviny ze skříně vyndejte a pečlivě ji vymyjte.
  • Pozor si dávejte na hůře dostupná místa, kde je koncentrace molů obvykle největší.
Ukázka vymývání kuchyňské skříňky
  • Skříně můžete vytřít vodou smíchanou s octem, jarem nebo savem. Pro moly je vůně odrazující a máte tak šanci zvýšit úspěch na to, že se už nevrátí.
  • Vymyjte veškeré prostory celé skříně a pamatujte i na méně dostupná místa.
  • Prostor před tím, než do něj vrátíte potraviny, tak nechte dostatečně vyvětrat.
  • Původní nádoby vyčistěte také. Většinu z nich dnes již můžete vložit do myčky.
  • Vše důkladně osušte a můžete potraviny umístit zpět do skříně.
Vymytí nádobí octem

Nalepte pasti na moly

  • Lepící pasti obsahují feromony, které moly nalákají a následně jim znemožní odletět. Důležité je počítat s tím, že pasti slouží spíše jako kontrola. Samotné moly sama nikdy past nevymýtí a reprodukční cyklus obvykle nezastaví.  Funkční vydrží až 3 měsíce. Využít můžete těchto pastí více, v závislosti na počtu molů můžete měnit i častěji.
  • Doporučujeme využít „mololapky“ na přírodní bázi vzhledem k blízkosti a styku s potravinami.
Ukázka pastí na moly

Vyzkoušejte silnější kalibr v podobě postřiku

  • Vždy buďte pečliví, postřik je postaven na chemické bázi a nesmí přijít do styku s jídlem.  Postřik je nutné opakovat ve 14 denních cyklech, vzhledem k vývoji těchto škůdců.
  • Výhoda spreje je, že se dostane i do hůře dostupných míst.
  • Alternativou ke spreji jsou odpařovací proužky nebo gely.
Postřik na moly

Nejúčinnější metodou boje proti molům je prevence. V případě, že už se Vám moli doma vyskytli, nelitujte peněz a zbavte se veškerých otevřených potravin! Pokud dva až tři týdny motýlka nespatříte, máte vyhráno.

Byl tento článek užitečný?

Související články
0 komentářů

Zatím nejsou k dispozici žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.