Jak správně rozmrazit maso

mražené maso

4.4
(13)

I když se shodneme na tom, že maso je nejlepší čerstvé, někdy se prostě jeho mražení nevyhneme. Mražení masa je způsob, jak prodloužit jeho životnost. Jak ale na jeho rozmražení, aby bylo co nejjemnější k vláknu masa a také aby bylo zdravé? Některé způsoby rozmrazování mohou být nehygienické, ale také mohou způsobovat nemoci. Když například začnete péct napůl zmrzlé maso, tak na povrchu ho budete mít spálené a vevnitř syrové. A jíst syrové maso se rozhodně nevyplácí.

Jak rozmrazit maso

Úplně nejlepší možností, jak rozmrazovat maso, je nechat je rozmrazovat postupně. To znamená pouze vytáhnout z mrazáku a nechat pozvolna rozmrzat, bez přidání teplé či studené vody, bez použití mikrovlnné trouby (nebo klasické trouby – moderní trouby již mají program, který je určený pro rozmrazování). Jakkoli je tento způsob nejšetrnější k vláknu masa, je zdlouhavý. A někdy prostě nemáme dostatek času.

Jak rychle rozmrazit maso

Naštěstí existují i rychlejší způsoby, jak rozmrazit maso. Některé z nich ale mohou způsobit porušení vlákna masa a tím i snížení kvality masa. Obecně platí, že čím je metoda delší, tím je jemnější a o to vyšší také bude kvalita rozmraženého masa. Takže zatímco nejrychlejší možností je mikrovlnná trouba, jedná se také o jednu z nejméně šetrných metod.

Plánujte si své pokrmy dopředu: jedině tak se vyhnete potřebě rychle rozmrazovat maso a zachováte jeho kvalitu.

Rozmražení v lednici

Je to nejsnadnější metoda rozmrazování mraženého jídla – včetně masa. Prostě jen přeneste své maso z mrazicího boxu do lednice. Protože při rozmrazování maso pouští vodu, je vhodné umístit maso na talířek nebo do nějaké misky. Vyhnete se tak následnému čištění lednice. Tato metoda ale trvá poměrně dlouho, takže se doporučuje jen tehdy, když máte malý kousek masa (kuřecí prsa nebo stehna). Větší kusy masa můžete rozmrazovat až 24 hodin.

Drůbeží, ryby a mleté maso můžete takto rozmrazit za 1 až 2 dny. Hovězí, vepřové, jehněčí a telecí bude potřebovat klidně i 3 až 5 dní. Vše záleží samozřejmě na velikosti masa.

Jak rozmrazit maso přes noc: rozmražení ve studené vodě

Tento způsob rozmrazování je mnohem rychlejší a je stejně tak šetrný, jako první způsob. Jednoduše dejte maso do misky (dost velké, aby mohlo být zcela ponořené) a naplňte studenou vodou. Maso vložte do vody i se sáčkem, ve kterém jste ho měly uskladněný v lednici. Můžete takto maso nechat přes noc. Pokud ho ale budete potřebovat rychleji, pak měňte vodu každých 30 minut.

Menší kusy masa, jako jsou stehna nebo kuřecí prsa můžete takto rozmrazit během jedné hodiny. U větších kusů masa počítejte tak půl hodiny na každých 500 gramů masa.

Jak rozmrazit maso v mikrovlnce

Tuhle metodu zmiňujeme jen pro úplnost. Rozhodně se nejedná o zdravý způsob rozmrazování. Navíc můžete maso vysušit, což se podepíše na jeho chuti. Na druhou stranu je tento způsob ale nejrychlejší ze všech. Maso může být rozmražené již během pěti minut. Abyste se vyhnuli oschnutým koncům, je dobré maso zabalit do nepropustného obalu vhodného do mikrovlnné trouby.

V mikrovlnné troubě rozmrazujte maso, které budete dlouho dusit. Maso na minutky z ní bude příliš vysušené.

Jak rozmrazit kuře

Také kuře lze rozmrazit jedním ze tří výše zmíněných způsobů. Nejlepším způsobem je namočit maso přes noc v míse plné studené vody. Pozor, voda by neměla být teplá, ta může opět způsobit ztvrdnutí masa. Celé kuře, pokud je ponořené ve vodě, se rozmrazuje rovnoměrně a nedochází k množení bakterií na jeho povrchu.

Jak rychle rozmrazit kuře

Úplně nejrychlejší je mikrovlnná trouba nebo trouba klasická se speciálním programem na rozmrazování. Avšak úplně nejlepším způsobem je rozmrazování ve studené vodě. Toto rozmrazování je rychlejší než rozmrazování ve vzduchu z toho důvodu, že voda vede teplot rychleji než vzduch a také mnohem lépe. Díky tomu, že maso není vystaveno vzduchu, navíc nedochází k růstu bakterií v průběhu rozmrazování.

Jak nejrychleji rozmrazit kuřecí maso

Můžete zvolit mikrovlnnou troubu – avšak toto řešení není úplně šťastné. Nejenže mikrovlnná trouba nerozmrazuje rovnoměrně, také kuře je nesouměrné – na jedné straně je více masa než na druhé. Naštěstí existuje metoda, s níž můžete kuře rozmrazit do 1 hodiny (některé zdroje uvádí dokonce do 30 minut). Takto lze rozmrazovat s pomocí moderní trouby, která má speciální program na rozmrazování (pokud tento program vaše trouba nemá, nastavte teplotu na 40 až 50 °C – brzy zjistíte, jaká teplota je pro vás nejlepší – a maso vložte do takto „rozpálené“ trouby). Maso je rozmrazováno teplým vzduchem, což je pro něj nejpřirozenější. Na co dát u této metody pozor:

  1. Maso zabalte do nepropustného obalu (aby nedošlo k vysušení povrchu masa).
  2. Pravidelně maso kontrolujte.
  3. Po rozmrazení se ihned pusťte do zpracování masa – nedávejte ho do ledničky, mohlo by ztuhnout.

Proč nerozmrazovat v horké vodě?

Spousta lidí rozmrazuje maso tak, že jej dá do mísy s horkou vodou. To je ale podle odborníků velkou chybou. Správná teplota rozmrazování by neměla přesáhnout 4 °C, protože poté dochází k množení bakterií. A i když horká voda skutečně může urychlit rozmrazování, urychlí také růst nebezpečných bakterií, díky kterým si můžete zadělat i na vážné zdravotní problémy. Navíc horká voda nerozmrazuje maso rovnoměrně – zatímco okraje mohou být již téměř uvařené, uvnitř je maso zmrzlé.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Počet hlasujících 13

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak naložit kuřecí maso
marinované kuřecí maso

Existuje jen málo univerzálních pravd, které můžete použít ve světě jídla. Vždycky budete ovlivněni tím, jak sladké máte ovoce, jak >>>

Jak správně obalit sýr nebo hermelín, aby nevytekl
smažený sýr s hranolkami

Smažený sýr v trojobalu je jedním z nejoblíbenějších jídel v České republice. Najdete ho na jídelním lístku snad v každé >>>

0 komentářů

Zatím nejsou k dispozici žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.