Jak na překyselení organismu
První zmínky o nerovnováze kyselin a zásad v lidském organismu zmínil ve své publikaci z roku 1933 jistý William Howard Hay. Právě rok 1933 odstartoval úvahy o tom, jak moc kyseliny a zásady vlastně ovlivňují náš organismus a jeho fungování.
„Jakmile se v našem organismu nastřádá příliš mnoho kyselin, dojde k jeho překyselení, které nutí sahat tělo do zásob, čímž ho oslabuje.“
Opravdu existuje situace, kdy dojde k překyselení organismu? Nebo jde pouze o mýtus, který má za cíl z naší kapsy vytáhnout co nejvíce peněz? Podívali jsme se této problematice na kloub a výsledky našeho bádání vám přinášíme na následujících řádcích.
Obsah:
Překyselení oslabuje lidský organismus
A začneme rovnou vysvětlením acidobazické nerovnováhy a jejího dopadu na fungování lidského těla. Pokud je hospodaření s kyselinami a zásadami v rovnováze, procesy látkové přeměny probíhají v organismu optimálně a člověk v této souvislosti nepociťuje žádné komplikace. Jakmile se ale v našem organismu nastřádá příliš mnoho kyselin, dojde k jeho překyselení, které nutí sahat tělo do zásob, čímž ho oslabuje.
Člověk se tak může potýkat s následujícími příznaky překyselení organismu:
- Osteoporóza,
- zvýšená náchylnost k infekcím,
- chronická únava,
- snížená výkonnost,
- bolesti v kloubech a svalech,
- poruchy krvetvorby,
- nádorové bujení,
- předčasné stárnutí.
Německý vědec Otto Heinrich Warburg, který získal Nobelovu cenu za medicínu ve své knize: „Metabolismus nádoru“ mimo jiné popsal, že buňky postižené nádorem jsou kyselé, přičemž zdravá tkáň člověka je zásaditá.
Co způsobuje překyselení organismu?
Na převaze kyselin v organismu mají vliv tři základní skupiny konzumovaných potravin a nápojů, mezi které patří cukry, alkohol a maso.
- Cukry: Kromě toho, že cukry v našem organismu vytváří nepřirozené kyselé prostředí, se vyznačují také tím, že se až příliš rychle vstřebávají do organismu a tělo na ně musí velmi dramaticky reagovat (udržením hladiny glukózy v krvi).
- Alkohol: Tato „metla lidstva“, jak se alkoholu lidově přezdívá, nejenže organismus překyseluje, také má vliv na změnu nervových buněk člověka (již v malém množství ničí myelinové obaly jemných nervových vláken). O dalších negativních dopadech na lidský organismus se asi nemusíme dlouze rozepisovat (závislost, nemoci, rakovina apod.).
- Maso: Zejména tučné a průmyslově zpracované maso a masné výrobky organismus překyselují a zároveň jej zatěžují tzv. purinovými metabolity, které stojí za vznikem a rozvojem závažných chorob a bolestivých onemocnění.
Ověřujeme překyselení organismu
O tom, že je váš organismus překyselený, vás mohou varovat doprovodné příznaky, které jsme si popsali výše. Tuto skutečnost si můžete také jednoduše ověřit v prostředí domova. Stačí ponořit do ranní moči lakmusový papírek, případně použít sadu pro zjišťování pH v bazénech. Hodnota pH moči se obvykle pohybuje v rozmezí 5 – 7. Pokud z papírku vyčtete hodnotu pod 5, pak u vás dochází k acidóze (překyselení), na které byste měli operativně reagovat. I sebemenší acidóza totiž může poměrně brzy přejít do formy akutní.
Co jíst při překyselení organismu a jak se ho zbavit?
Pokud jste si diagnostikovali překyselení organismu, pak do svého jídelníčku zařaďte zásadotvorné potraviny, mezi které patří:
- celer
- rajčata
- maliny
- hrušky
- houby
- květák
- kapusta
- brokolice
- mrkev
- fíky
- zázvor
- špenát
- okurky
- ořechy
- pomeranče
- hrozinky
- hlávkový salát
- olivy
- med
- česnek
- cibule
- mango
- jablečný ocet
- fazole
Tip: Vyzkoušejte také babské rady na překyselení organismu, které spočívají ve střídmém popíjení vody z uvařených brambor, zeleného čaje nebo odvaru z listu a kořene pampelišky, fenyklu, benediktu, řepíku a puškvorce.
Pozorujete na sobě příznaky překyselení organismu? A jak s ním bojujete? Podělte se o své rady a tipy se čtenáři zde v diskuzi pod našim návodem.
- 17SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments