Jak na bolest v krku
Ať je léto nebo zima, bolest v krku si nevybírá. Ačkoli je častější během podzimních plískanic, ani v létě nedá řadě z nás pokoj. Asi to znáte také – nepříjemná bolest, mnohdy vystřelující až do uší a nemožnost polykat. Jak tomu zabránit, když cucací pastilky z lékárny nefungují?
Rada: Je nutno si uvědomit, že bolest v krku je původcem dalších onemocnění. Je proto nezbytné s ní začít bojovat co nejrychleji!
Připravili jsme pro vás rovnou šest účinných babských rad, díky kterým se zbavíte bolesti v krku coby dup anebo ji alespoň zmírníte na únosnou mez. Ale pozor, pokud by bolest přetrvávala po dobu pěti dnů a přidala se k ní horečka, včetně dalších doprovodných příznaků (rýma, kašel) s návštěvou lékaře dlouho neotálejte.
Obsah:
Rada č. 1: Cibule
Možná tenhle recept znáte z dětství a my dáme ruku do ohně za to, že jste ho – stejně jako my v redakci – nesnášeli. Na druhou stranu mu nemůžeme upřít, že fungoval. Taková na jemno nasekaná nebo nastrouhaná cibule posypaná cukrem nebo zalitá medem, dokázala s bolavým krkem a kašlem hotové zázraky. Nebyla to, bůh ví jaká chuťovka, její účinek ale popřít nemůžeme.
Rada č. 2: Sůl
Pokud to váš žaludek a dávicí reflex zvládne, připravte si roztok ke kloktání, který budete užívat alespoň třikrát denně. Do hrnečku anebo skleničky nalijte teplou vodu a rozmíchejte v ní alespoň jednu lžíci kuchyňské soli. Sůl přirozeně desinfikuje napadené prostředí krku a snižuje jeho bolestivost.
Rada č. 3: Hřebíček
Zajímavým a vysoce účinným tipem je také koření jménem hřebíček. Stačí ho několik dlouhých minut cucat a převalovat na jazyku. Ti odvážnější ho mohou také rozkousnout. Jde o to, že hřebíček obsahuje silné silice, které místo lokálně znecitliví. Pokud vás začnou brnět zuby anebo jazyk, nebojte, všechno tohle je součástí procesu.
Rada č. 4: Citron
Neméně účinný je také citron, plný vitaminu C. Od bolesti ti může ulevit tehdy, pokud si připravíš čerstvou vymačkanou šťávu z několika plodů citronů. Aby byla šťáva poživatelná, smíchej ji se lžičkou medu a popíjej několikrát denně po menších doušcích.
Rada č. 5: Česnek
Česnek je vůbec zázračný. Působí jako přírodní antibiotikum a v kuchyni i naší domácí lékárničce má široké využití a nezastupitelné místo. Pokud si troufnete, stroužek (ideálně českého) česneku oloupejte a cucejte. Se svěžím dechem sice nepočítejte, na druhou stranu si můžete od bolesti během chvilky ulevit. Česnek vydesinfikuje postižené místo, zahubí viry a bakterie a uleví vám. Ideálně tuhle proceduru opakujte několikrát denně (vždy s čerstvým stroužkem, samozřejmě).
Rada č. 6: Koření
V jednom indickém receptu se objevuje odvar z půlky lžičky skořice a několika kuliček hřebíčku. Koření přelijte horkou vodou (můžete nechat na chvíli povařit) a během dne průběžně popíjejte. Pokud je pro vás odvar v této podobě nepitelný, můžete ho dochutit citronem a medem.
Máte nějaké další tipy, jak zatočit s nepříjemnou bolestí v krku? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem!
- 23SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
0 Comments