Jak nabrousit nůž
Máme pro Vás jednoduchý návod, jak si nůž můžete doma snadno nabrousit. Broušení provádíme, pokud chceme, aby nůž fungoval správně. Je důležité si uvědomit, že žádný nůž se neobejde bez občasného nabroušení. Nůž si vyzkoušíme nabrousit pomocí brusného kamene.
Obsah:
Jak je na tom Váš nůž?
Je Váš nůž ostrý? To si snadno ověříte. Vezměte si obyčejný papír nebo noviny a udělejte řez. Pokud se Vám to hravě podaří, tak jste na tom dobře a o svůj nůž pečujete, případně ho máte nový. Jestli to jde ale ztěžka a papír se roztrhne, tak je pravý čas ho nabrousit, aby nezůstal dále tupý.
Co je broušení?
Je také důležité si připomenout co je to vlastně broušení. Mnohdy si to totiž lidé pletou s ostřením. Cílem broušení nože je odebrání materiálu s cílem vytvoření řezného úhlu, ostří nebo také fazety. Díky broušení vytvoříme z tupé čepele ve tvaru „U“, která může být různě zvlněna či vyštípnuta, konzistentní ostří ve tvaru písmene „V“. Ostrost nožů se zpravidla dá vyřešit pouze ocílkou.
Brusný kámen
Pořiďte si domů brusný kámen, který Vám poslouží k opakovanému použití. Můžete ho zakoupit v supermarketech, v domácích potřebách nebo přes internetové obchody z pohodlí Vašeho domova. Kameny se nabízí v několika zrnitostech. Ze strany kamene je číslo, které udává zrnitost. Čím nižší hodnota, tím je ten kámen hrubější, čím vyšší, tím je naopak jemnější. Cenově se pohybuje v rozmezí deseti až tisíci korun, záleží na kvalitě. Ve správném výběru Vám určitě poradí profesionál na prodejně.
Časem se brusný kámen obrousí. To poznáte tak, že se Vám bude špinit a ve středové části se Vám vytvoří žlábek. Stačí kámen vyčistit a žlábek vyrovnat například druhým kamenem.
TIP: Když doma nemám brusný kámen, tak v nouzovém případě, využijte například také dno hrnce, keramický hrnek nebo nějaké jiný kámen.
Na co si dát před broušením pozor
- Při práci si dávejte pozor na své ruce, aby se Vám nic nestalo nebo použijte rukavice.
- Soustřeďte se.
- Brusný kámen musí být pořád mokrý, nesmí se nechat vysušit, nůž také neustále namáčejte.
- Bruste vždy proti ostří, nikdy ne opačně.
Postup broušení
Nyní když máme kámen nachystaný, tak se vrhneme na samostatné broušení. Je nutné dodržovat správný úhel, který je u kuchyňských nožů přibližně 15 stupňů (můžete si to zkontrolovat podle úhloměru, pokud si nejste jistí). Brousit můžete jednou nebo dvěma rukama, záleží zcela na Vás. Na nůž nemusíte hodně tlačit, případně uděláte jen více obtahů. Doporučuje pro vlastní ochranu použít při broušení rukavice. Nůž přiložte na kámen a jedním tahem od jeho konce k druhému, libovolným pohybem čepel brousím po kameni. Nejde o směr, ani o to, jestli čepel přitahujete nebo odtahujete od sebe. Najděte si Váš nejpohodlnější způsob, jen nezapomeňte na správný úhel, a abyste obě strany brousili stejně dlouho.
Pokud máte z broušení obavy, jste teprve začátečníky, tak si to nejprve vyzkoušejte na starém noži, tím nic nezkazíte. Poté Vám to už půjde určitě velmi dobře a tak starý nůž můžete vyměnit za nový.
Jak odstranit nedostatky na noži po obroušení?
Jakmile máte nůž vybroušený, tak ho ještě dobruste na koženém opasku. Položíte si opasek na kraj stolu na rovnou plochu a tahejte nůž po směru ostří. Tím dosáhnete většího dohlazení a ostrosti, kdy odstraníte drobné nerovnosti.
A jako poslední krok pro dokonalost použijte ještě ocílku. Ocílka je nástroj, který vypadá jako tyčka s rukojetí dlouhá cca 25 cm, sloužící k ostření nožů.
Test ostrosti nože po obroušení
Nůž si omyjte a otřete od zašpinění. Poté si vyzkoušejte ostrost při krájení papíru, tak jako v prvním kroku před samostatným broušením. Tím si ostrost ověříte nejlépe.
V případě, že se Vám zdá ještě málo ostrý, tak broušení zopakujte.
Doporučujeme nůž brousit alespoň 1x týdně.
Pokud chcete, aby Vám nůž vydržel déle ostrý, tak ho nedávejte do myčky, myjte ho v ruce a po umytí ukládejte do stojanu, bloku na nože. Nikdy ne do zásuvky, tam můžete nůž poškodit, ale také se můžete poranit. Navíc tím zvýšíte i životnost. Nůž se Vám neoťuká s ostatními a můžete ho mít i rovnou po ruce.
TIP: Kuchaři říkají, ať si vyzkoušíte ostrost nože při krájení rajčete. Pokud se Vám nerozmačká, tak pak je nůž ostrý.
- 11SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
1 Comment
Ten brusný kámen máme doma a je to lepší. Vůbec jsem netušila, že by k tomu měla být ještě ta ocílka!
S tím páskem, no to asi radši nějaký starší pásek, nerada bych si ho zničila :-O
Díky!