Jak správně ochutit špenát
Je libo špenát s vejci a bramborovým knedlíkem nebo špenát s výpečky z vepřového masa s bramborem? Ať už se rozhodnete pro jakoukoli kombinaci skvělého špenátu, důležité je špenát nejen uvařit, ale také umět tento pokrm správně dochutit. Klasicky připravený špenát můžete připravit z mražené kostky nebo z čerstvých špenátových listů. Podávat jej můžete s klasickým nebo bramborovým knedlíkem, s brambory, chlebem nebo třeba těstovinami a sýrem. Níže uvádíme několik způsobů, jak správně ochutit špenát.
Obsah:
Klasický špenát
Pro klasický recept ke knedlíku nebo bramboru si připravte kostku mraženého špenátu, jednu cibuli, tři stroužky česneku, sůl a čtyři vejce. Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku, přidejte rozmrzlý špenát, utřené stroužky česneku, sůl a čtyři vejce. Pořádně mícháme. Sůl přidejte podle potřeby – univerzální množství soli neexistuje, každý to má rád jinak slané. Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte mléko.
Klasický špenát – ale z čerstvých listů
Příprava je obdobná, jen čerstvé listy musíme zbavit stopek, nakrájet na nudličky. Přidáme ho ve stejné fázi jako mražený špenát, je ale nutné ho ještě 5-8 minut podusit.
Jak tedy ochutit špenát?
Jakými ingrediencemi můžete ochutit špenát? Nezapomínejte na ty nejjednodušší způsoby dochucení: sůl a pepř. Pokud vám špenát příliš nechutná, může za to z velké části to, že není dostatečně slaný. Ano, právě sůl je nejdůležitější ingrediencí mnohých kuchařů. Dejte si ale pozor, ať to s ní nepřeženete – pokud dáte příliš mnoho soli, už to nejde vzít zpět (možná pouze pokud přidáte více špenátu).
TIP: Nemusíme opakovat, že sůl je skutečně nad zlato.
Ochucení vajíčkem
Syrové vajíčko můžete použít nejen pro ochucení špenátu, ale také pro jeho zahuštění. Stačí jej vyklepnout a rozkvedlat v horkém špenátu. Pak už mnohdy stačí jen osolit a opepřit, možná ještě trochu česneku a je hotovo. Na zjemnění doporučujeme zakápnout trochou smetany – která je dalším skvělým způsobem, jak dochutit špenát.
Pro inspiraci nemusíte chodit daleko – vystačíte si s kuchařkou po babičce.
Trochu masa…
Někdy se špenát nedochutí nijak jinak, než když do základu přidáte smaženou slaninu nebo uzené maso. Tyto dvě ingredience můžete také osmažit zvlášť a přidat do již hotového špenátového základu. Tuk je navíc nositelem chuti, takže když vypečenou slaninu vmícháte do špenátu i s ním, rozhodně nic nezkazíte. Dejte si ale pozor na množství, kolik toho tuku máte. Aby zas pokrm nebyl příliš mastný.
TIP: Tuk ze slaniny přidávejte raději po částech a postupně ochutnávejte.
Jíška zahustí i ochutí
Samotná jíška může být vaší tajnou přísadou. Jíšku můžete připravovat na různém tuku, tak toho využijte a zkoušejte, co vám nejvíce zachutná. Špenát bývá po uvaření často velmi řídký, takže trochu jíšky není na škody. A budete se divit, kolik práce udělá také v chuti.
Mléko nebo sýry?
Již výše jsme uvedli jako možný způsob dochucení balkánský sýr nebo smetanu. Oba dva tyto způsoby jsou chutné a právě proto se můžete vydat právě po této cestě. Zkuste špenát ochutit zdravějšími sýry, třeba těmi čerstvými, typu Lučina nebo žervé. Z původně zdravého špenátu tak nemusíte udělat kalorickou bombu tím, že jej zalijete smetanou.
Koření
Co jiného vám dodá tolik chuti, jako právě koření? Ke špenátu můžete zvolit trošku aromatického muškátového oříšku. Jen je potřeba to s ním nepřehnat. Dalším skvělým kořením může být kmín, který špenátu dodá trochu jinou, ale skvělou chuť. Navíc jsme my Češi na kmín zvyklí z pečiva, takže nám nebude v pokrmu vadit.
Bylinky
Další skvělou možností je použít bylinky. Můžete zkusit klasickou majoránku, nebo dokonce bazalku. S bylinkami můžete tak trochu experimentovat a zkoušet (třeba na malém množství špenátu), která se k němu hodí. Vyzkoušejte čerstvé i sušené bylinky.
Další způsoby dochucení špenátu
- Česnek. Jedná se o klasickou ingredienci, kterou najdete v každém receptu. Česnekem se dá skvěle ochutit spoustu pokrmů, kterým „něco“ chybělo. Dejte si ale opět pozor, ať to s ním nepřeženete. Chcete jít špenát a nikoli česnekovou omáčku.
- Balkánský sýr. Pokud chcete špenát podávat s těstovinami, můžete do směsi přidat kuřecí nebo uzené maso a nastrouhaný balkánský sýr. Zde si dejte pozor na solení špenátu – balkánský sýr je dostatečně slaný, takže většinou už sůl ani nebudete potřebovat.
- Sušená rajčata. Jsou další skvělou ingrediencí, která dokáže váš špenát trochu pozměnit. Sušená rajčata se ale mohou trochu lišit v chuti. Obvykle narazíte na ty, které mají skvělou sladkou chuť. Existují ale i sušená rajčata kyselá. Tomu je opět potřeba přizpůsobit vaření špenátového základu.
- Pečená cherry rajčátka. Ke špenátu můžete přidat i pečená cherry rajčata. A to i k tomu klasickému ke knedlíku. Mají nasládlou chuť a jsou prostě jedinečná.
- Kozí sýr. Na připravený špenát můžete nadrobit kozí sýr. Nejenže tato kombinace vypadá skvěle, také úžasně chutná!
- Vývar. Špenát můžete podusit na trošce vývaru. I taková maličkost může ovlivnit výslednou chuť.
- Kari koření. Použití kari koření je velice obvyklé pro přípravu špenátových polévek. Proč jej nevyužít také při omáčkách ze špenátu?
Jak to nepřehnat
Někdy se nám může pokrm zdát bez chuti a tak mu postupně přidáváme další a další ingredience. Stačí, když postupně přisolujete. Známe to všichni: do pokrmu dáme trochu soli, promícháme, počkáme a ochutnáme. Ještě to není ono, tak přidáme. A pak znovu. Postupné přidávání není špatné, ovšem je potřeba neutralizovat si chuť v ústech. Zkuste se napít vody nebo si dejte kousek chleba.
- 48SDÍLENÍ
- Sdílet s přáteli
- Vytisknout
2 Comments
A jak si poradit s hořkostí špenátu? Do zmraženého není vidět. Smetana trochu zmírní, ale nic moc…děkuji
Ivanku, zkuste ještě mléko, nic jiného mě bohužel nenapadá, ale jak jste správně uvedla smetana a mléko velmi často pomůžou, ale zázraky od toho nečekejte.