Jak vybrat nealkoholické víno

nealkoholické víno

4.2
(10)

Myšlenka, že víno má být otázkou chuti, nikoliv jen alkoholu, je už docela stará. A dnes je i velmi aktuální, protože je mnoho situací, kdy se alkoholu potřebujete vyhnout, ale přesto si chcete vychutnat skleničku. Dealkoholizované víno přitom není žádnou lacinou náhražkou. Vyrábí se z plnohodnotných a kvalitních alkoholických vín, ze kterých se alkoholová složka šetrně odstraňuje.

Obecně o nealkoholických vínech

Česká republika je z velké většiny tradičním královstvím piva, které tu má pevnou pozici i ve své nealkoholické podobě. Na trhu jsou ale dostupná i nealkoholická vína, která vám umožní dát si bez omezení třeba skleničku k obědu, přestože budete záhy sedat za volant. Uplatnění nacházejí nealko vína čím dál častěji i na firemních akcích, kde část účastníků čeká cesta domů autem a další nepovažují za moudré se v přítomnosti kolegů a nadřízených opít. Oblibě se tento nápoj těší také u nastávajících maminek a osob, které se ze zdravotních důvodů alkoholu striktně vyhýbají.

Sáhnete-li po kvalitní značce, bude i ve vínu bez alkoholu zachovaný ucelený buket a všechny žádoucí chuťové vlastnosti. Dokonce i profesionální vinaři se shodují, že při dobrém výběru si požitek z dealkoholizovaného vína v ničem nezadá s jeho alkoholickým protějškem.

„Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.“
William Shakespeare

Vybírat dnes můžete ze široké škály značek, které reprezentují zahraniční i tuzemská vinařství. Protože dealkoholizace je až posledním stupněm úpravy, kterou prochází běžné víno, můžete si dopřát i svoji oblíbenou odrůdu. Nabídka zahrnuje vína červená (populární je hlavně Merlot a Shiraz), bílá (jako Riesling či Chardonnay) i růžová (klasické Rosé nebo třeba růžový Syrah). Skvělá jsou i šumivá vína bez alkoholu (nealko prosecco, sekt či šampaňské), která podle chuti od těch alkoholických nerozeznáte.

Historie vína bez alkoholu

Technologie výroby vína bez alkoholu prochází neustálým vývojem a zlepšováním. Při procesu dealkoholizace dnes umí výrobci perfektně zachovat buket vína a přitom snížit obsah alkoholu na stopové množství. Mohlo by se zdát, že nealko vína jsou moderním trendem, který jde ruku v ruce se vzrůstající oblibou zdravého životního stylu, nebo že jdou výrobci vstříc potřebám rostoucího počtu řidičů, kterým konzumaci alkoholu před jízdou zakazuje zákon. Ve skutečnosti je ale myšlenka nealkoholického vína mnohem starší. Už před více než stoletím se tímto problémem začal zabývat Dr. Carl Jung, obchodník s vínem a potomek vinařské rodiny z německého Rheingau. Na začátku 20. století totiž docházelo ke snížení zájmu o nákup vína, protože lidé začali plně chápat zdravotní rizika časté a nadměrné konzumace alkoholu.

Víno potřebuje chuť, nikoliv alkohol.“ – takové bylo motto Carla Junga, když vyvíjel metodu dealkoholizace vína ve vakuové komoře. Při klasické destilaci se alkohol od zbytku tekutiny odděluje při příliš vysokých teplotách (kolem 78 °C), které by znehodnotily chuťové vlastnosti vína. Vynálezce se ale inspiroval jevem, popsaným při vysokohorských expedicích do Himálají, totiž že na horských vrcholech v prostředí s nižším tlakem vzduchu dochází k rychlejšímu varu vody. Vytvořil tedy komoru s nejnižším dosažitelným tlakem a zjistil, že se v ní alkohol z vína začne odpařovat už při teplotě kolem 30 °C. Díky tomuto postupu dokázal vyrobit z běžného vína v roce 1907 jako první na světě víno dealkoholizované, které si zachovalo dobré chuťové vlastnosti a lidé si ho mohli vychutnat bez nežádoucích účinků alkoholu.

Technologie dealkoholizace vína

Vakuová extrakce, vynalezená a patentovaná v Německu, zůstala po nějakou dobu jediným způsobem dealkoholizace vína. Při sublimaci alkoholu se při ní ale nedalo zabránit částečné ztrátě některých aromatických látek, které jsou těkavé a odpařují se při ještě nižších teplotách, než alkohol.

Dvoufázová vakuová extrakce, vyvinutá v Austrálii, tento problém vyřešila. Jak již název napovídá, v první fázi se při této metodě odeberou z vína při nižších teplotách ve vakuu aromatické látky, které je třeba zachovat. Následuje druhá fáze extrakce, kdy se odstraní samotný alkohol při teplotě 25 – 30 °C. Aromatická složka je na konci procesu do vína navrácena. Jde o v současnosti nejpoužívanější metodu pro zachování originálního buketu a všech požadovaných vlastností nealko vína, známou také pod názvem Spinning Cone Column.

Reverzní osmóza také zachovává žádoucí aroma, a to tak, že je ještě před dealkoholizací víno proteče přes nesmírně jemné filtry, kterými projde jen voda a alkohol. Aromatické látky zůstanou tedy zcela mimo proces sublimace alkoholu a jsou do vína vráceny až nakonec, stejně jako při dvoufázové vakuové extrakci.

Buněčná osmóza je nově vyvíjená technologie dealkoholizace vína, která stojí alespoň za zmínku. Pracují na ní výzkumníci v Itálii, ale využití v praxi se pro neuspokojivé výsledky zatím nedočkala.

V každém případě se ale jako vstupní surovina využívá klasické plnohodnotné víno odpovídající kvality, nejedná se tedy o nějakou uměle vyrobenou náhražku.

TOP 10 nealkoholických vín

Dealkoholizovaná vína neboli také vína bez alkoholu dostupná na českém trhu, nedělají žádné kompromisy. Díky pokročilým technologiím šetrného zpracování kombinují výhody nealka s kvalitní chutí originálního odrůdového vína, a to jak v klasických, tak i v šumivých variantách. Následujících deset nealkoholických vín představuje výběr z toho nejlepšího, co můžete v této kategorii nápojů ochutnat.

Vintense Cabernet Sauvignon

Vintense Cabernet Sauvignon

Jedna z celosvětově nejoblíbenějších odrůd červeného vína, která vám na jazyku vykouzlí intenzivní chuťový zážitek podbarvený tóny černého a červeného rybízu, lesního ovoce a třešní. Vyniká temnou rubínovou barvou. Pokud hledáte víno pro uložení do své vinotéky, je Cabernet Sauvignon perfektní volbou. Pro rozvinutí a správné zakulacení chuti totiž vyžaduje dlouhé zrání a dobře se hodí k archivaci.

Toto plné a bohaté dealkoholizované víno si nejlépe rozumí s chuťově výraznými masy, jako je zvěřina, hovězí či jehněčí pečeně a pokrmy s kořeněnými omáčkami. Skvěle doprovodí i aromatické druhy sýrů.


Carl Jung Merlot

Merlot je oblíbenou lehčí odrůdou červeného, v jejíž chuti objevíte náznak malin, výraznou ovocnost, někdy i vůni fialek. Při výrobě z révy z teplejších svahů může mít Merlot i téměř marmeládový tón. Víno má nízký obsah tříslovin a kyselin, takže se velmi příjemně pije. Zavděčíte se s ním i lidem, kteří běžně vínu neholdují, a díky německému výrobci této nealkoholické varianty můžete skleničku nabídnout opravdu každému.

Merlot se hodí jak k samostatné konzumaci, tak i k doprovodu lehčích jídel, jako jsou paštikypokrmy z pernaté zvěře nebo typické italské chutě se zastoupením rajčat.

Carl Jung Merlot

Carl Jung Shiraz

nealkoholické víno Carl Jung Shiraz

Shiraz (nebo také Syrah) je původně íránskou odrůdou vína, která se vyznačuje velice robustní chutí. Pokud preferujete silná vína, oceníte vysoký obsah tříslovin, který Shirazu pomáhá si i v nealkoholické variantě zachovat intenzivní kořeněné tóny a vůni tmavého ovoce.

Shiraz se díky své výraznosti skvěle snoubí se zvěřinou nebo grilovaným masem, nebo si ho můžete vychutnat s kouskem kvalitní hořké čokolády.


Vintense Chardonnay

Chardonnay je odrůda bílého vína, která si získala obrovskou popularitu mezi konzumenty v 70. a 80. letech 20. století. Za svoji oblíbenost vděčí plné chuti s harmonickým zastoupením kyseliny a dlouhým dozvukem. Můžete v ní pátrat po vůni bílých květůsadového ovoce a citrusů, někdy je znát i minerální charakter vína.

V gastronomii se uplatní po boku bílého masa, ryb a mořských plodůsmetanových omáček a také s měkkými plísňovými sýry.

nealkoholické víno Vintense Chardonnay

Vintense Sauvignon

nealkoholicke vino Vintense Sauvignon

Sauvignon Blanc patří k trojici nejoblíbenějších odrůdových bílých vín. Chuťové vlastnosti u něj velice závisí na oblasti, kde se réva pěstuje. Od belgického vinařství Vintense očekávejte osvěžující nealko víno s tóny citrusů a exotického ovoce.

Můžete si ho vychutnat jako samostatný aperitivke studeným předkrmům a jemným měkkým sýrům, dobře doplní i chuť světlého masa a pokrmů z těstovin. Podávat ho ale můžete i ke sladkým dezertům.


Carl Jung Riesling

Riesling je původní německá odrůda bílého vína, která patří k těm nejcennějším. I v nealkoholické úpravě si díky šetrné extrakci zachovává typický buket, v němž najdete někdy až medové tóny lipového květu, vůni zelených jablek a citrusů.

Chuť s dlouhým dozvukem můžete při kombinovat s bílým masem, výborně se hodí k vepřovému, doplní ale také zeleninové saláty a pokrmy indické a čínské kuchyně.

nealkoholické víno Carl Jung Riesling

Vintense Syrah

nealkoholické víno Vintense Syrah

Nealkoholické rosé, vyrobené z tradiční odrůdy Syrah (Shiraz), si zachovává bohatou chuť, ale díky menšímu obsahu tříslovin je lehčí a jemnější, než klasický červený Shiraz. Buket je typický sladkými tóny malin, červeného rybízu a broskve.

Je to ideální víno pro letní osvěžení, které si vychutnáte i samostatně. V gastronomii ho můžete podávat k salátům a lehkým pokrmům.


Carl Jung Rosé

Růžové víno připravené z pečlivě vybrané kombinace hroznů různých odrůd. Příjemně vás překvapí drobné bublinky, které umocňují jeho lehkou a svěží ovocnou chuť.

Stejně jako ostatní růžová vína se i toto německé dealkoholizované Rosé dá pít jako osvěžující nápoj pro horké dny, ale také znamenitě doprovodí konzumaci jemných sýrů a paštik.

nealkoholické růžové víno Carl Jung Rosé

Vintense Blanc

šumivé víno Vintense Blanc

Šumivé bílé víno s nulovým obsahem alkoholu, které oceníte při každé slavnostní příležitosti. Jemné bublinky podtrhnou lehké chuťové tóny citrusů a broskví spolu s muškátovou vůní.

Toto šumivé nealko plnohodnotně nahradí klasické šampaňské či prosecco a rozhodně neudělá ostudu u přípitku. Můžete jej ale směle použít k přípravě koktejlů nebo ho podávat k rybám a mořským plodům.


Carl Jung Mousseux Rosé

Šumivé růžové víno, dealkoholizované, ale přitom plné chuti sladkého červeného ovoce, jahod a malin. Připít si tak mohou i řidiči a abstinenti, sladší chuť pak často ocení také těhotné ženy.

Kromě slavnostního přípitku se může perlivé rosé bez alkoholu stát i doprovodem k ochutnávce sýrů nebo k lehkým salátům.

sumive vino carl jung mousseux rose

Přehledná tabulka s cenou nealkoholických vín

FotoNázevPopiscena
Vintense Cabernet SauvignonVintense Cabernet Sauvignon 0,75l 0%nejlepší nealkoholický Cabernet SauvignonCena od 160 Kč na Alkohol.cz
Carl Jung MerlotCarl Jung Merlot 0,75l 0,5%nejlepší nealkoholický MerlotCena od 157 Kč na Alkohol.cz
Nealkoholicke vino Carl Jung ShirazCarl Jung Shiraz 0,75l 0,5%nejlepší nealkoholický ShirazCena od 157 Kč na Alkohol.cz
nealkoholické víno Vintense ChardonnayVintense Chardonnay 0,75l 0%nejlepší nealkoholické ChardonnayCena od 175 Kč na Alkohol.cz
nealkoholické víno Vintense Sauvignon Vintense Sauvignon 0,75l 0% nejlepší nealkoholické víno Sauvignon Cena od 160 Kč na Alkohol.cz
nealkoholické víno Carl Jung RieslingCarl Jung Riesling 0,75l 0,5%nejlepší nealkoholický RieslingCena od 157 Kč na Alkohol.cz
nealkoholické víno Vintense SyrahVintense Syrah 0,75l 0%nejlepší nealkoholické růžové vínoCena od 160 Kč na Alkohol.cz
nealkoholické víno růžové Carl Jung RoséCarl Jung Rose 0,75l 0,5%nejlepší nealkoholické růžové víno Carl JungCena od 157 Kč na Alkohol.cz
šumicí víno Vintense BlackVintense Blanc 0,75l 0%nejlepší nealko šumivé vínoCena od 195 Kč na Alkohol.cz
šumivé víno Carl Jung Mousseux RoseCarl Jung Mousseux Rose 0,75l 0,5%nejlepší nealko šumivé víno růžovéCena od 157 Kč na Alkohol.cz

Značky nealkoholického vína

Velké popularitě se u nás těší celosvětově známá vína značek Carl Jung a Vintense. Kvalitou je ale dohání i produkce dealkoholizovaných vín českých a moravských vinařů.

Německé rodinné vinařství Carl Jung stojí za zrodem patentované technologie výroby dealkoholizovaného vína vakuovou extrakcí. Již více než sto let produkují kvalitní odrůdová vína, rosé ze směsi hroznů i vína šumivá, která mají obsah alkoholu pod 0,25 %. Z Německa exportují do 30 dalších zemí světa a produkují před 10 milionů lahví nealko vína ročně, a to včetně organických variant Merlotu, Chardonnay a Mousseux (u nás se prodávají s označením Bio). O tuto tradiční firmu pečuje již pátá generace potomků samotného Carla Junga, vynálezce nealkoholického vína.

Belgický výrobce Vintense je druhou dobře dostupnou značkou na trhu s nealkoholickými variantami vína. Jedná se o modernější firmu s technologickým know-how v oblasti šetrné dealkoholizace vína, díky které se v tomto nápoji zachová maximum aromatických a chuťových vlastností. Následuje aktuální trendy, a proto má ve své nabídce kromě klasických odrůdových nealko vín i několik druhů vína šumivého a rovněž vinné koktejly a střiky.

K méně zastoupeným, ale na našem trhu dostupným značkám se řadí například Pierre Zero, Bottega, Bon Voyage, Dr. Zenzen nebo Night Orient.

Nejznámějším tuzemským producentem nealkoholického vína je Miloš Michlovský, který si přivezl dvoufázovou odparku pro vakuovou extrakci alkoholu v roce 2011 přímo z Austrálie, kde byla tato technologie vyvinuta. Ochutnat můžete i nealko kolekci Viante z produkce Vína Hruška a dealkoholizovaný Bohemia Sekt.

Kde nealkoholické víno koupit

vinotéka

Vinařství Carl Jung svá dealkoholizovaná vína oficiálně nabízí prostřednictvím obchodních řetězců Albert a Globus, v Makru a několika dalších vybraných prodejnách, ale najít je na pultech mezi ostatními lahvemi může být trochu složité.

Nejsnazší cestou k širokému výběru nealko vína zůstávají internetové obchody a online vinotéky, kde vám s výběrem správného vína rádi poradí a doručí vám ho až do domu.

Samozřejmě i ve vašem městě naleznete vinotéky, kde vám jistě také poradí s výběrem, bohužel mnohdy nemají tak velkou nabídku jako právě již zmíněné internetové obchody a online vinotéky.

Výhody nealkoholického vína

Nealko prosecco, sekt nebo víno oceníte při nejedné příležitosti. Všichni takové situace známe. Dorazí vám vzácná návštěva, panuje skvělá nálada a chcete si spolu připít nebo jen nabídnout pohoštění kvalitním vínem. Ale ouha – kamarádka je těhotná, známého čeká ještě cesta autem domů a vám doktor předepsal na dva týdny léky, při kterých se nesmí konzumovat alkohol. Část hostů pak elegantně třímá za stopku sklenici na víno a vychutnává váš výběr, zatímco ti méně šťastní mohou akorát upíjet limonádu nebo džus. Mějte pro tyto případy doma pár lahví dobrého nealkoholického vína. Ať můžete nabídnout skleničku opravdu každému podle jeho chuti.

I pro vlastní potřebu si můžete otevřít láhev nealko vína, třeba k zapíjení chutného oběda. A to i když musíte za půl hodinky jet autem, třeba vyzvednout děti ze školy. Nebo když máte zdravotní omezení, kvůli kterým se musíte alkoholu vyhýbat. Ani to není důvodem upřít si chuťový požitek z kvalitního vína.

S šumivým i klasickým vínem bez alkoholu se čím dál častěji můžete setkat také na firemních akcích, kde je přípitek takřka společenskou povinností. Zároveň je to ale také situace, kdy není vhodné, aby alkohol ovlivňoval vaše chování.

Zdravotní přínosy nealkoholického vína

Víno obsahuje řadu prospěšných látek, které příznivě ovlivňují fungování lidského organismu. Zároveň se ale s konzumací běžného vína pojí i nevýhody, plynoucí především z obsahu alkoholu. Kromě toho, že může vést k rozvoji závislosti, je alkohol také zdrojem velkého množství kalorií. Konkrétně ve dvou deci průměrného polosladkého alkoholického vína je obsaženo až 10 % doporučného denního energetického příjmu. A co si budeme povídat, obvykle nezůstanete jen u jedné sklenice. Oproti tomu nealko víno má obsah energie třikrát nižší. Navíc odpadá zátěž jater, která musí alkohol rozkládat, a také případná kocovina, způsobená produkty tohoto rozkladu.

Při šetrné vakuové extrakci se víno zbaví alkoholu, ale zachovají se v něm všechny ostatní sloučeniny. Mezi ty s nejpříznivějším vlivem na lidské zdraví patří rostlinné fenoly, konkrétně pak především flavonoidy. Jejich vysoký obsah je hlavně v červených vínech. V lidském těle se chovají jako antioxidanty, které na sebe vážou volné kyslíkové radikály a brání škodám, které by mohly napáchat nevhodným slučováním s jinými látkami v tkáních. V bílých vínech je zase vyšší obsah enzymu katalázy, který také funguje jako silný antioxidant. Podrobně byly zkoumány také vlivy resveratrolu (ze skupiny flavonoidů), který snižuje hladinu takzvaného špatného LDL cholesterolu a přispívá k navýšení hladiny jeho dobrého protějšku, HDL cholesterolu. To má za následek snížení rizika kornatění tepen. Pravidelná konzumace vína tedy působí jako prevence infarktu myokardu, trombózy a cévní mozkové příhody.

Pozitivní je také vliv vína na trávení. Proto je také tradičně bílé i červené víno různých odrůd spjato s konzumací odlišných typů jídel. Obsažené třísloviny (taniny) obnovují bakteriální rovnováhu v trávicím traktu, podporují tvorbu trávicích enzymů a zároveň chrání žaludeční a střevní stěnu před podrážděním. Ze statistik vyplývá, že díky tomu působí konzumace vína preventivně proti některým typům rakoviny.

Zatímco konzumace alkoholu potlačuje imunitní systém, ostatní látky obsažené ve víně jeho funkci podporují. Nealkoholické víno tedy bez negativních vlivů posílí vaši imunitu a díky obsaženým flavonoidům má i antibakteriální účinky. Složka tříslovin pak tlumí zánětlivé reakce.

Z provedených výzkumů vyplynul i prospěšný vliv vína na plodnost žen. Přirozeně se vyskytující fytoestrogeny pomohly při pravidelně vypité skleničce k rychlejšímu početí zdravého dítěte.

Důvodů, proč se vínu vyhnout i v jeho nealkoholické formě, existuje jen pár. Problematické může být pro léčené alkoholiky (případně děti a mladistvé), u kterých by ,mohlo zafungovat jako lákadlo na cestu ke klasickému alkoholickému vínu. U citlivých jedinců mohou sulfidy, taniny a histaminy spouštět záchvaty migrény (stejný vliv ale mívá i samotný alkohol, zkuste tedy opatrně vyzkoušet, jestli máte bolesti hlavy i po nealko vínu). Při sklonech k pálení žáhy je pak vhodné sáhnout spíše po odrůdách červeného a vždy pití doprovodit konzumací vhodného jídla.

Nealkoholické víno a těhotenství

Těhotenství a nealkoholické víno

V průběhu těhotenství se všeobecně nedoporučuje jakákoliv konzumace alkoholu. Jeho molekuly totiž z krve matky prochází přes placentu a mohou negativně ovlivnit vývoj miminka. Za nejzranitelnější se považuje první trimestr, kdy se dítě nachází ve stádiu embrya a vyvíjí se mu základy jednotlivých orgánů. Alkohol může tento vývoj narušit a způsobit vývojové vady. Přitom ale první týdny těhotenství žena o svém stavu zpravidla ani neví, a musí se tedy konzumaci alkoholických nápojů vyhýbat preventivně hned, jak se začnou s partnerem o miminko pokoušet.

RADA: Alkohol působí v děloze jako neurotoxin. Proto opravdu doporučujeme ve vašem nejkrásnějším období života ho neužívejte a vsaďte radši na víno bez alkoholu či jiné nápoje.

Pokud si ráda dopřejete skleničku a nechcete se tohoto požitku na dlouhé měsíce vzdávat, je pro vás nealkoholické víno tím pravým řešením. Nejen, že si užijete chuť svého oblíbeného odrůdového vína, aniž byste jakkoliv ohrozila své nenarozené dítě, ale také tělu dodáte všechny prospěšné látky, které tento nápoj obsahuje. Pokračovat s pitím nealko vína můžete i v době, kdy budete své miminko kojit. Nejnovější výzkumy sice nasvědčují tomu, že alkohol přechází z krve matky do mateřského mléka jen v zanedbatelném množství, ale rozhodně byste neměla pod jeho vlivem pečovat o miminko.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasujících 10

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak uvařit zelí
Jak uvařit zelí

Zelí je zelenina číslo jedna pro všechny opravdové znalce chutných a zdravých potravin. Vyživuje a léčí a pobaví duši.  Pro bílé >>>

Jak jíst avokádo
Jak jíst avokádo

Avokádo je lahůdka mnoha tváří. I přes vysokou míru obsaženého tuku je perfektní potravinou do diet. Důvodem je výborná stravitelnost >>>

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *